Një astronom japonez arriti të regjistronte një shpërthim që u krijua nga një meteorit që goditi Hënën, i cili ishte i dukshëm në “anën e natës” të fqinjit tonë.

Momenti i përplasjes së meteorit u kap nga Daichi Fujii, një kurator në Muzeun e Qytetit Hiratsuke, duke përdorur kamera të vendosura për të gjurmuar Hënën, transmeton Telegrafi.

Videoja është realizuar më 23 shkurt në orën 20:14, dhe meteori duket se ka goditur kraterin Ideler L, në veriperëndim të kraterit Pitiscus, shkruan Space.com.

Meteorët udhëtojnë me një shpejtësi prej rreth 48,280 km/h ose 13.4 km/s, ndikimet e tyre krijojnë nxehtësi dhe kratere intensive, dhe në të njëjtën kohë një shpërthim të shkëlqyeshëm të dritës së dukshme.

Reklama

Ndikimet e Hënës mund të shihen nga Toka, siç tregohet, por vetëm nëse ato janë mjaft të mëdha dhe ndodhin në rajonin e natës hënore përballë planetit tonë.

Reklama

Krateri i ri mund të ketë një diametër prej dhjetë metrash, dhe është e mundur që ai të jetë filmuar nga Orbiteri i Zbulimit Hënor të NASA-s ose sonda hënore indiane Chandrayaan 2.

Edhe pse meteorët përplasen me Tokën çdo ditë, shumica e tyre digjen plotësisht në kontakt me atmosferën. Megjithatë, Hëna ka një ekzosferë shumë të hollë, që do të thotë se meteorët që përndryshe nuk do të arrinin në sipërfaqen e Tokës zakonisht bien mbi sipërfaqen e Hënës, duke e lënë atë të mbuluar me kratere.

Reklama

Regjistrimi i ngjarjeve të tilla ka edhe vlerë shkencore, pasi i ndihmon shkencëtarët të zbulojnë shkallën e ndikimit në sipërfaqen e Hënës. Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme, pasi SHBA dhe vendet e tjera përgatiten të dërgojnë astronautë në sipërfaqen hënore. /Telegrafi/

Reklama