Apophis i gjatë 340 metra ka ndryshuar orbitën e tij. Përplasja me tokën nuk përjashtohet.

Apophis ‘viziton’ tokën rregullisht. Herën tjetër që do ta bëjë këtë në vitin 2029 do të fluturojë aq afër sa mund ta shihni në qiellin e natës me sy të lirë.

Pas kësaj, ai do të kthehet në vitin 2068. Sipas astronomëve, atëherë ekziston një shans që jo vetëm të afrohet, por të godasë tokën, raporton Space.com.

Studiuesit vunë re se Apophis u zhvendos 170 metra nga orbita e saj e llogaritur në një vit. Kjo sepse nxehet në mënyrë të pabarabartë nga dielli. Si rezultat, ajo lëshon nxehtësi në mënyrë të parregullt, e cila vepron si një shtytje e vogël në një drejtim të caktuar. Ky efekt quhet nxitim Yarkovsky dhe mund të ndikojë në trajektoren e asteroideve.

Më parë, astronomët llogaritnin një shans 1 në 150,000 që asteroidi 340 metra Apophis të godiste tokën në vitin 2068. Prandaj një përplasje ishte pothuajse e pamundur. Për shkak të zhvendosjes së orbitës, ky shans tani duhet të rillogaritet.

“Skenari i përplasjes me tokën në vitin 2068 është ende në lojë. Ne duhet ta shikojmë asteroidin shumë nga afër tani”, tha David Tholen, astronom në Universitetin e Hawaii, në një konferencë për shtyp.

Por nuk ka asnjë arsye për panik. Tholen pret që, edhe sipas llogaritjeve të reja, nuk do të ketë përplasje në vitin 2068. Apophis i ka bërë shkencëtarët të ngazëllyer për këtë disa herë që kur u zbulua në vitin 2004. /Telegrafi/