Letra e diktatorit për kurvëritë partizane në brigadën e VII-të sulmuese atje ku kishte plasur vjedhja dhe abuzimi seksual mes shoqeve e shokëve partizanë dhe roli i Ramiz Alisë…

Për 50 vite me radhë breza të tërë shqiptarësh janë edukuar me modelin e partizanit si figurë e lartë e paprekshme. Diktatori e kishte ngritur në piedestal figurën e partizanit dhe kështu u mësua për 50 vjet se të tillë ishin luftëtarët e lirisë. Por, e vërteta na ka ardhur e mangët.

Reklama

Padyshim që ka pasur të rinj që luftuan me vullnet të mirë për lirinë e vendit. Shumë dhanë jetën për liri por kjo nuk do të thotë që historia e luftës partizane të ketë qenë e pastër ashtu siç e paraqitën komunistët për pesë dekada.

Reklama
Reklama

Dokumentet kanë nisur të dalin në dritë dhe janë të pakundërshtueshme për nga faktet që sjellin. Kështu, një letër e diktatorit Enver Hoxha drejtuar komisarit të Brigadës së VII-të sulmuese, evidenton anën e errët të luftës partizane – atë që në fakt është përfolur edhe më parë, por që deri tani nuk ishin publikuar dokumente.

Fotokopje e materialit origjinal të letrës së Enver Hoxhës flet për abuzime mes partizanëve në këtë brigadë partizane. Porositë e udhëheqësit për partizanët se si të lidhen dhe si të operojnë në marrëdhëniet intime mes tyre, duke renditur sipas rëndësisë së partisë, dashurinë dhe seksin, e sjell të qartë situatën në kohën e luftës.

Reklama

Brigada e VII-të sulmuese me sa duket kishte qenë problematike ashtu si dhe të tjera dhe për këtë arsye udhëheqësi ishte detyruar të shkruajë leksonin e tij mbi dashurinë dhe seksin për të ndërgjegjësuar partizanët që po “luftonin” maleve për liri, por që kishin ngatërruar punët e luftës me ato të seksit.

Reklama

Epshet seksuale të partizanëve ishin kthyer në problem për Komitetin Qendror dhe Enveri e evidenton këtë në letrën drejtuar komisarit. Të gjithë detajet vijnë përmes këtij dokumenti që sjell në mënyrë të pakundërshtueshme atë anë të errët të luftës partizane.

sevdaja-partizane

I dashur shok!

Morëm raportin tënd mbi gjendjen në organizatën e partisë në brigadën e VII-të. Metoda e punimit në celula e në byro të ndryshme të brigadës është e mirë por vetëm duhet që kjo të mos jetë okazionale por të vazhdohet edhe ndihma nga ana jote si dhe kontrolli i zbatimit të detyrave që iu caktohet, të bëhet i dendur…

Reklama

Kadriu mori mjaft shënime kur erdhi këtu, për përgatitjen e një aktivi si dhe tema të ndryshme që mund të përgatitni dhe ti mbani në brigadë. Artikujt dhe qarkoret e ndryshme që ju vijnë, duhet ti këndoni me kujdes dhe ti punoni.

Reklama

Për shumë çështje që kanë ngjarë atje në brigadë, janë në lidhje me abuzime, vjedhje dhe çështje seksuale kemi biseduar me Lilen dhe ai do të vërë në korent për zgjidhjet që mendojmë.

Çështjet e dashurisë së lirë duhet të shtrohen drejt dhe me guxim e sidomos për anëtarët e partisë. Por s’mjafton të shtrohet drejt por edhe të dihet e të zbatohet pa kaluar në ekstremitete.

Reklama

sevdaja-2

Do të jetë një gabim i madh e do të kemi mjaft dëme në rast se e shohim këtë çështje në mënyrë sektare por nga ana tjetër do të kemi humbje në rast se e keqkuptojmë dashurinë e lirë e shkojmë në kurvëri.

Duhet gjetur rruga e mesme dhe e drejtë. Për të shkuar drejt në këtë çështje duhet që ata shokë dhe shoqe që bashkohen duhet të kenë kuptuar rëndësinë e bashkimit i cili nuk mund të jetë i plotë dhe i durueshëm në rast se shikohen epshet seksuale…

Reklama

Shokët tanë kur bashkohen procedojnë më parë nga përmbushja e aktit seksual pa marrë parasysh asgjë tjetër dhe më vonë atyre iu bie ndërmend ta njohin më mirë shokun që kanë zgjedhur por atëherë deziluzionet janë shumë të mëdha dhe shkëputja bëhet e paevitueshme.

Reklama

Një gjë e tillë mund të ketë edhe konsekuenca të këqija në rast se keqkuptohet nga shokët, pse atëherë të gjithë do të shkojnë çifte-çifte për tu njohur më mirë dhe të harrojnë çdo gjë tjetër.

Këtë çështje nuk duhet ta shtroni në mënyrë që ajo të bëhet çështja kryesore e ditës dhe të harrohet çdo gjë tjetër.

Seksioni politik suprimohet pse shokët e këtij seksioni me përjashtim të Ramiz Alisë dhe deri diku të Myzafer Trebeshinës, nuk e kishin kuptuar detyrën dhe lëshime, gabime, neglizhenca janë regjistruar në aktivitetin e tyre. /27/

Reklama