LAJMI I FUNDIT:

Ambasada amerikane: Të gjithë kriminelët e luftës do të dalin para drejtësisë, pavarësisht kombësisë

Ambasada amerikane: Të gjithë kriminelët e luftës do të dalin para drejtësisë, pavarësisht kombësisë
Foto: Arkiv

Ambasadori i Përgjithshëm për Zyrën e Drejtësisë Penale Globale, Morse H. Tan dhe ambasadori i SHBA-së në Kosovë, Philip Kosnett janë takuar të hënën me kryeprokurorin e shtetit Aleksandër Lumezi dhe prokurorët nga Departamenti i Krimeve të Luftës në Zyrën e Prokurorisë Speciale të Kosovës (PSRK), përfshirë edhe shefin Blerim Isufaj.

Të dy ambasadorët ritheksuan zotimin e Shteteve të Bashkuara për të sjellë të gjithë kriminelët e luftës para drejtësisë, pavarësisht kombësisë së tyre.


Ambasadori Kosnett tha se “përgjigja ndaj padrejtësisë është më shumë drejtësi”.

Ndërsa ambasadori Tan foli lidhur me sfidat shqetësuese me të cilat përballet PSRK në përmbushjen e këtyre çështjeve të rëndësishme.

Gjatë takimit, prokuroria kishte mundësinë t’u drejtohej ambasadorëve dhe t’i njoftoj me disa nga sfidat me të cilat përballen.

Në njoftim thuhet se kryeprokurori i Shtetit, Lumezi i informoi ambasadorët se përderisa zyra e tij kishte ndërmarrë hapa thelbësorë, PSRK trashëgoi më shumë se 900 raste të papërfunduara nga EULEX dhe u deshën më shumë resurse për të lëvizur para.

Ndërsa, Isufaj informoi grupin se mungesa e koordinimit me Serbinë dhe paaftësia për t’iu bashkuar INTERPOL-it dhe grupeve tjera ndërkombëtare, paraqitën pengesë në punën e tyre.

Në fund, zëvendësshefi Valdet Gashi foli për 19 aktakuzat që zyra e tij kishte ngritur që nga viti 2018, dhe një rast i cili arriti deri në gjykimin përfundimtar.

Zyra e Drejtësisë Penale Globale dhe ambasada amerikane u zotuan për  mbështetje shtesë për Departamentin e Krimeve të Luftës. /Telegrafi/