Nëse jeni të interesuar të provoni akupunkturën për të lehtësuar dhimbjen e shpinës, por shpimi me një tufë gjilpërash nuk duket zgjidhja e duhur për ju, ka një lajm të mirë.

Megjithëse shumë të sëmurë nga dhimbjet e shpinës kanë raportuar lehtësim nga akupunktura gjatë viteve, hulumtimet e fundit tregojnë se akupresura mund të jetë po aq efektive si një strategji për të qetësuar dhimbjet. Nuk ka nevojë për gjilpëra!

Akupresura është e ngjashme me akupunkturën, por në vend të gjilpërave, presioni ushtrohet me gishta ose me një pajisje në pika specifike në trup. Njerëzve shpesh u caktohen “akupika” të ndryshme bazuar në vendndodhjen e dhimbjes së tyre.

Reklama

Mjaft interesante, këto pika janë shpesh larg zonës së dhembjes, por akupresura mendohet se dërgon një sinjal shërues përmes rrugëve tona natyrore në atë zonë të trupit.

Reklama

Një studim i gushtit 2019, botuar në revistën Pain Medicine, zbuloi se akupresura mund të përmirësojë simptomat e dhimbjes kronike në pjesën e poshtme të shpinës në mënyrë specifike.

Studiuesit caktuan 67 pjesëmarrës me dhimbje kronike të mesit në tre grupe të ndryshme: akupresurë relaksuese, akupresurë stimuluese dhe kujdes i zakonshëm.

Dallimi kryesor midis dy llojeve të akupresurës është ai relaksues që mendohet të jetë efektiv në trajtimin e pagjumësisë dhe ai stimulues mendohet se ndihmon në uljen e lodhjes, kështu që ato përqendrohen në akupika të ndryshme specifike në trup. Për shembull, ai stimulues thekson një pikë stomaku ndërsa ai relaksues thekson një pikë zemre.

Reklama

Pjesëmarrësit në të dy grupet e akupresurës u trajnuan për të vetë-administruar akupresurën në pjesë të caktuara të trupave të tyre dhe kaluan deri në 30 minuta në ditë duke kryer teknikën gjatë gjashtë javëve. Ndërkohë, njerëzit në grupin e zakonshëm të kujdesit thjesht u udhëzuan të vazhdonin çfarëdo trajtimesh që rekomanduan ofruesit e tyre të kujdesit për dhimbjen e shpinës.

Reklama

“Krahasuar me grupin e zakonshëm të kujdesit, ne zbuluam se njerëzit që kryen akupresurë stimuluese përjetuan dhimbje dhe përmirësim të lodhjes dhe ata që kryen akupresurë relaksuese ndjenin se dhimbja e tyre ishte përmirësuar pas gjashtë javësh”, ka thënë Susan Murphy. /Telegrafi/

Reklama