Muzeu Historik Kombëtar përkujtoi sot 80-vjetorin e rënies së dëshmorëve gjatë qëndresës së armatosur kundër agresionit fashist. Në aktivitetin “80 vite nga pushtimi fashist italian”, u prezantuan për herë të parë për publikun disa fotografi të Mujo (Cakuli) Ulqinakut të mundësuara nga pasardhësit e tij.

Aktiviteti u organizua në bashkëpunim me gjimnazin “Petro Nini Luarasi”. Ngjarja historike u parashtrua nga ligjëruesit në aktivitet historiani Moikom Zeqo dhe drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, Dorian Koçi, por edhe përmes interpretimeve dhe referimeve të gjimnazistëve, si dhe nëpërmjet ilustrimeve të fotografive të dëshmorëve të rënë.

Koçi tha në fjalën e tij se ideatori kryesor i pushtimit të Shqipërisë nga Italia fashiste ishte konti Galeazzo Ciano, dhëndri i Benito Mussolinit, të cilit i lindi ideja për një “zgjidhje tërësore për Shqipërinë”.

Moikom Zeqo bëri një panoramë të zgjeruar se si erdhi pushtimi fashist në Shqipëri dhe hapat e ndërmarra nga populli shqiptar në luftën kundër fashistëve italianë, duke vlerësuar këtu edhe kontributin e Heroit të Popullit, Mujo Ulqinaku.

Olsa Ulqinaku, stërmbesa e Mujo (Cakuli) Ulqinakut, në fjalën e saj përshëndetëse midis të tjerash tha se: “Dëshmorët e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare janë jo vetëm simbol i pashlyeshëm i rezistencës kombëtare dhe luftës për liri, por edhe frymëzim për ne brezat e sotëm”. /atsh/