Edhe pse çdo njeri për ekspozim të diellit përdor kremra për mbrojtje nga dielli dhe nga rrezet, për lëkurën duhet kujdes të përhershëm që të parandalohet tharja e saj dhe humbja e funksioneve themelore.

Hidratimi i brendshëm i lëkurës është tretmani më i mirë gjatë periudhës së verës. Kjo vlen për të gjithë llojet e lëkurës dhe kjo si dukuri pozitive i ndihmon lëkurës në qëndryeshmëri edhe nëse ka ekspozim në diell, ujë dhe temperatura të larta.

Në pamundësi që kremërat e ndryshëm lokal të depërtojnë në shtresat e thella të lëkurës, atje edhe ku duhet më shumë, mundësi më e mirë për hidratim të shtresave të thella është mezoterapia.

Mezoterapia është mënyrë bashkëkohore, intervenim jo-kirurgjik me injektim të lëkurës me përmbajtje të lëkurës deri në shtresën e mesme të lëkurës (mezoderm).

Kjo bëhet në disa vende të lëkurës dhe me thellësi të ndryshme, duke injektuar përmbajtje aktive. Ky intervenim duhet të bëhët nga dermatolog, mjek me licencë dhe me edukim adekuat për këtë teknikë.

Substancat që injektohen në lëkurë janë të krijuara special për këtë teknikë-mezokokteje (ndihmesa mjeksore klasa e III-të speciale për aplikim ndërlëkuror). Më së shpeshti këto substanca përbëhen nga vitaminat, kolageni, acid hyaluronik, aminoacide dhe përmbajtje tjera që ndihmojnë qarkullimin e gjakut.

Me ndihmën e procesit të mezoterapisë dhe kombinimet me përmbajtje tjera të përziera, në përputhje me nevojat e lëkurës, përveç hidratimit dhe rinimit të lëkurës mund të zgjidhen edhe probleme të ndryshme të lëkurës, siç janë puçrrat, pigmentet e ndryshme, rrudhat, celuliti dhe probleme tjera me lekurën.

DR. Anxhelka Ilieva, dermatovenerologe në Klinikën Zhan Mitrev

Artikull i sponsorizuar