Studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë Perelman në Universitetin e Pensilvanisë kanë identifikuar një linjë të veçantë qelizore sekretore thellë brenda mushkërive të njeriut që ka një rol kritik në ruajtjen e ndarjes së shkëmbimit të gazit dhe është ndryshuar në sëmundjet kronike të mushkërive.

Qelizat e mushkërive të sapo identifikuara, të quajtura qeliza sekretore të rrugëve të frymëmarrjes (RASCs), rreshtojnë degët e vogla të rrugëve të frymëmarrjes pranë strukturave të alveolave ​​ku oksigjeni shkëmbehet me dioksid karboni.

Ato kanë veti të ngjashme me qelizat burimore që u mundësojnë atyre të rigjenerojnë qeliza të tjera që janë thelbësore për funksionimin normal të alveolave, shkruan Sci News.

Studiuesit gjetën prova se pirja e duhanit dhe sëmundja e zakonshme e lidhur me duhanin e quajtur sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD) mund të prishin funksionet rigjeneruese të këtyre qelizave – duke lënë të kuptohet se korrigjimi i kësaj ndërprerje mund të jetë një mënyrë e mirë për të trajtuar COPD.

“COPD është një sëmundje shkatërruese dhe e zakonshme, megjithatë ne me të vërtetë nuk e kuptojmë biologjinë qelizore se pse ose si disa pacientë e zhvillojnë atë. Identifikimi i llojeve të reja të qelizave, veçanërisht qelizave të reja paraardhëse, që dëmtohen në COPD mund të përshpejtojë me të vërtetë zhvillimin e trajtimeve të reja”, tha Dr. Maria Basil.

Në studimin e tyre, Dr. Basil dhe kolegët e saj zbuluan prova të RASC-ve gjatë ekzaminimit të nënshkrimeve të aktivitetit gjen të qelizave të mushkërive të marra nga donatorë të shëndetshëm njerëzor.

Ata shpejt e kuptuan se RASC-të, të cilat nuk ekzistojnë në mushkëritë e miut, janë qeliza sekretuese që banojnë pranë alveolave ​​dhe prodhojnë proteinat e nevojshme për shtresën e lëngshme të rrugëve të frymëmarrjes.

“Me studime të tilla ne po fillojmë të kuptojmë, në nivelin e biologjisë qelizore, se çfarë po ndodh me të vërtetë në këtë sëmundje shumë të përhapur”,  tha profesor Edward Morrisey.

Vëzhgimet e ngjashmërive të aktivitetit gjen midis RASC-ve dhe një qelize të rëndësishme paraardhëse në alveole të quajtura qelizat AT2 e çuan ekipin drejt një zbulimi të mëtejshëm: RASC-të, përveç funksionit të tyre sekretor, shërbejnë si paraardhës për qelizat AT2 – duke i rigjeneruar ato për të ruajtur popullatën AT2 dhe mbani alveolat të shëndetshme, këto gjetje u publikuan në revistën Nature.

Qelizat AT2 dihet se bëhen jonormale në COPD dhe sëmundje të tjera të mushkërive, dhe autorët gjetën prova që defektet në RASC mund të jenë një shkak i rrjedhës së sipërme të këtyre anomalive.

Në indet e mushkërive nga njerëzit me COPD, si dhe nga njerëzit pa COPD që kanë një histori të pirjes së duhanit, ata vunë re shumë qeliza AT2 që u ndryshuan në një mënyrë që lë të kuptohet për një transformim të gabuar RASC-në-AT2.

“Nevojiten më shumë kërkime, por gjetjet tregojnë mundësinë e trajtimeve të ardhshme të COPD që funksionojnë duke rivendosur procesin normal të diferencimit RASC-në-AT2 – ose edhe duke rimbushur popullsinë normale RASC në mushkëritë e dëmtuara”, tha profesor Morrisey. /Telegrafi/