“Marrëveshjet me Greqinë dhe Bullgarinë janë thelbësore për përparimin e vendit, duke promovuar si udhëheqës në rajon, por edhe si një praktikë në të gjithë botën që edhe konfliktet e mëdha mund të zgjidhen në mënyrë paqësore, me diskutime dhe kompromise”.

Këtë e tha ish-kryeministri Zoran Zaev, në një intervistë për TV Klan. Ai shtoi se pa Marrëveshjen me Bullgarinë, dhe veçanërisht pa Marrëveshjen e Prespës, Maqedonia e Veriut mund vetëm ta ëndërrojë BE-në dhe NATO-n.

“Bullgaria po lufton për ne në rrugën për në Evropë dhe ky është një fakt. Unë jam një person i hapur dhe do t’ju them se deri para dy-tre vjet më parë ne ishim grindur me të gjithë fqinjët tanë, por ata na bindën se nuk varet nga ne, por për shtetet e tjera. Dhe tani, si përnjëherë për dy vjet të pesë fqinjët tanë janë miq të shkëlqyeshëm, si vendet e Bashkimit Evropian janë papritmas miqtë tanë? Kjo do të thotë, nëse kemi një politikë të sinqertë, të qëllimshme, mund të zgjidhim çdo çështje. Me Bullgarinë kemi kapërcyer të gjitha çështjet e hapura, mbetet vetëm Goce Dellçevin, por ne kemi zgjidhjen dhe e di që do ta zbatojmë. Në fund të dy vendet do të jenë fitimtare”, tha Zaev.

Për të ilustruar se Bullgaria është mik i shtetit, ai ilustroi performancën e kryeministrit bullgar Boyko Borissov në Bashkimin Evropian kur po fliste deri në orën dy të mëngjesit, duke u përpjekur të ndihmojë Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.

“Kështu vepron edhe Greqia, e cila është bërë një aleat tjetër strategjik pas Marrëveshjes së Prespës”, tha Zaev./Telegrafi/