Para pandemisë COVID-19, industria e udhëtimit dhe turizmit në mbarë botën përbënte pak më shumë se 10 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto të botës.

Pas një viti të vështirë gjatë viteve 2020 dhe 2021, me disa fillime të rreme në industri për shkak të varianteve të reja të virusit, turizmi është pothuajse në një nivel të ngjashëm tani.

“Botërisht udhëtimet dhe turizmi botëror gjeneronin rreth 9.3 trilionë euro dhe në këtë fund të këtij viti ne do të kthehemi në mbi 8.2 trilionë euro”, tha presidentja e Këshillit Botëror të Udhëtimit dhe Turizmit (WTTC), Julia Simpson.

Sipas një raporti të lëshuar nga WTTC, 82 destinacione ndërkombëtare të qyteteve që u analizuan përbënin pothuajse gjysmën e të gjitha vizitave ndërkombëtare, si destinacione të pavarura, ashtu edhe si porta për në pikat e tjera të nxehta turistike brenda vendeve.

Reklama
Reklama

Edhe mes tre vjetëve të vështira, disa qytete tashmë kanë tejkaluar të ardhurat e mëparshme turistike. Në Evropë, për shembull, Varshava pritet të dëshmojë një rritje të konsiderueshme prej 14 për qind në kontributin e Udhëtimit dhe Turizmit në PBB-në e qytetit, krahasuar me nivelet e vitit 2019. Ndërkohë, në SHBA, Orlando parashikohet të shohë një 10 për qind në të njëjtën periudhë.

“Rimëkëmbje më e shpejtë nga sa prisja dhe dukej mjaft mirë në fakt për semestrin e parë 2023. Pra, me përjashtim të dukshëm të Kinës dhe Azisë Juglindore, Evropa është shumë e fortë. Lindja e Mesme është në zjarr. Amerika e Jugut është më e mirë se sa e kam parashikuar ndonjëherë”, tha shefi ekzekutiv i Accor, Sebastien Bazin.

Reklama
Reklama

Derisa efektet e pandemisë zvogëlohen më tej dhe zvogëlohen shqetësimet e njerëzve për përzierjen në publik dhe në vende të vogla, turizmi mund të vazhdojë të përfitojë. /Telegrafi/