Ky vit do të jetë një nga tre më të ngrohtët e regjistruar ndonjëherë, thanë Kombet e Bashkuara të mërkurën, pasi shefi i OKB-së paralajmëroi se bota ishte në prag të “katastrofës klimatike”.

Gjashtë vitet e kaluara, 2015 deri në 2020, janë vendosur të përbëjnë gjashtë vitet më të nxehta që nga fillimi i rekordeve moderne në vitin 1850, tha Organizata Botërore e Meteorologjisë e Kombeve të Bashkuara (WMO) në raportin e saj të përkohshëm të Gjendjes së Klimës Globale 2020, shkruan Science Alert.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, tha se raporti i vitit 2020 tregon “sa afër jemi me katastrofën klimatike”.

“Zjarret apokaliptike dhe përmbytjet, ciklonet dhe uraganet janë gjithnjë e më shumë për një normale të re”, tha ai në një fjalim në Universitetin Columbia në New York mbi gjendjen e planetit.

“Njerëzimi po bën luftë me natyrën. Kjo është vetëvrasje. Natyra gjithmonë e kthen prapa atë që humb – dhe tashmë po e bën këtë me forcë dhe tërbim në rritje”.

Marrëveshja e Parisit për ndryshimin e klimës 2015 kërkon mbylljen e ngrohjes globale nën dy gradë Celsius mbi nivelin para-industrial (1850-1900), ndërsa vendet do të ndjekin përpjekjet për të kufizuar rritjen në 1.5 C.

“Për fat të keq, viti 2020 ka qenë një vit tjetër i jashtëzakonshëm për klimën tonë”, tha sekretari i përgjithshëm i WMO, Petteri Taalas.

Dekada më e nxehtë

WMO tha se 2020 dukej se ishte viti i dytë më i nxehtë ndonjëherë.

Vitet nga 2015 në 2020 janë individualisht më të ngrohtat e regjistruara, tha raporti.

Mesatarja e temperaturave gjatë pesë viteve të fundit dhe gjatë 10-viteve të fundit, “janë gjithashtu më të ngrohtat e regjistruara”, shtoi ai.

Neville Nicholls nga Universiteti Monash në Melburn tha se kjo ishte “dëshmi e përshpejtimit të ngrohjes globale”.

“Na u desh rreth një shekull që gazrat serë të ngrohnin globin me 1 C; jemi në rrugën e duhur për të shtuar 1 C tjetër vetëm në 30 vitet e ardhshme”, tha ai. /Telegrafi/