Një lloj i ri i terapisë së kancerit që përdor një virus të zakonshëm për të infektuar dhe shkatërruar qelizat e dëmshme është duke u treguar premtues në provat e hershme njerëzore, thonë shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar.

Kanceri i një pacienti u zhduk, ndërsa të tjerët panë që tumoret e tyre të zvogëloheshin.

Ilaçi është një formë e dobësuar e virusit të ftohjes – herpes simplex – që është modifikuar për të vrarë tumoret, shkruan BBC.

Do të nevojiten studime më të mëdha dhe më të gjata, por ekspertët thonë se injeksioni në fund mund të ofrojë një shpëtim për më shumë njerëz me kancer të avancuar.

Reklama

Krzysztof Wojkowski, një ndërtues 39-vjeçar nga Londra perëndimore, është një nga pacientët që mori pjesë në provën e vazhdueshme të sigurisë në fazën e parë, të drejtuar nga Instituti i Kërkimit të Kancerit në Fondacionin Royal Marsden NHS Trust.

Reklama

Ai u diagnostikua në vitin 2017 me kancer të gjëndrave të pështymës, pranë gojës. Pavarësisht operacionit dhe trajtimeve të tjera në atë kohë, kanceri i tij vazhdoi të rritet. “Më thanë se nuk kishte asnjë alternativë për mua dhe po merrja kujdesin e fundit të jetës. Ishte shkatërruese, kështu që ishte e pabesueshme të më jepej shansi për t’u bashkuar me provën”.

Reklama

Një provë e shkurtër e terapisë së virusit – i cili është një version i modifikuar posaçërisht i virusit herpes, i cili normalisht shkakton plagë të ftohta – duket se ka pastruar kancerin e tij. “Kam bërë injeksione çdo dy javë për pesë javë, të cilat më zhdukën plotësisht kancerin. Unë kam qenë pa kancer për dy vjet tani”.

Reklama

Injeksionet, të dhëna direkt në tumor, sulmojnë kancerin në dy mënyra – duke pushtuar qelizat kancerogjene dhe duke i bërë ato të shpërthejnë, dhe duke aktivizuar sistemin imunitar.

Rreth 40 pacientë e kanë provuar trajtimin si pjesë e provës. Disave iu dha injeksioni i virusit, i quajtur RP2, më vete. Të tjerë gjithashtu morën një ilaç tjetër kundër kancerit – të quajtur nivolumab – gjithashtu. /Telegrafi/

Reklama