Ka shumë për të dashur në lidhje me qentë, nga fytyrat e tyre deri tek aftësia e tyre për të dashur pa kushte.

Shoqërues të palëkundur, ndihmës dhe mbështetës emocional, në shumë mënyra, ne thjesht nuk i meritojmë qentë. Sidoqoftë, ata nuk janë të përsosur dhe një nga zakonet e tyre të përhapura ka tronditur dhe tmerruar pronarët dhe kalimtarët e rastit në të gjithë botën është ngrënia e jashtëqitjeve.

Ndërsa jo çdo qen e bën atë, të kesh një qen i cili grumbullon jashtëqitje nga një specie ose nga një tjetër është shumë e pazakontë.

Veterinarja Caroline Reay tha: “Të shohësh qentë duke ngrënë jashtëqitje është një pamje mjaft shqetësuese dhe unë e kuptoj plotësisht pse pronarët e kafshëve shtëpiake mërziten kaq shumë për këtë”.

Dr Reay vazhdon: “Një shpjegim i thjeshtë se pse qentë hanë jashtëqitje mund të jepet për faktin se ata janë natyrë shumë kureshtare dhe konkurruese. Kur qentë shikojnë se pronarët e tyre marrin jashtëqitjen e tyre, ata natyrshëm interesohen për të, dhe në disa raste e shohin këtë veprim si një lojë midis qenit dhe pronarit të kush mund ta arrijë i pari”.

“Vlen të përmendet gjithashtu se kafshët e porsalindura vendosin natyrshëm gjëra të reja në gojën e tyre dhe prandaj ne priremi të shohim disa qen të vegjël që përdorin gojën për të hetuar jashtëqitjen e tyre. Për më tepër, ka pasur disa hulumtime që sugjerojnë se lloji i ushqimit që ushqejmë qentë tanë mund të rrisë shanset e zhvillimit të këtij zakoni”.

“Është sugjeruar që duke kaluar qenin tuaj në një dietë me mbetje të ulëta ose duke përfshirë gjëra të tilla si ananasi ose kungulli në dietën e qenve tuaj (të cilat janë treguar të veprojnë si parandaluese) ata kanë më pak të ngjarë të hanë jashtëqitje e tyre”. /Telegrafi/