Kur zyrtarët e inteligjencës informuan presidentin Donald Trump për kërcënimet më shqetësuese terroriste gjatë dy viteve të para të mandatit të tij, ata përmendnin rregullisht emrat e figurave të larta të terrorit që CIA po punonte më shumë për të gjetur dhe vrarë, përfshirë udhëheqësin e al-Kaedës , Ayman al-Zawahri.

Trump përfundimisht do të urdhërojë sulme të suksesshme ndaj liderit të ISIS, Abu Bakr al-Bagdadi dhe shefit të Jemenit al-Qaeda Qasim al-Rimi – mbase emrat më domethënës në listën CIA të objektivave të mundshëm të SHBA-së, transmeton Telegrafi.

Por ai ishte më shumë i interesuar për një figurë të re dhe më pak me ndikim shumë më larg listës.

Edhe pse djali më i ri i Osama bin Laden nuk besohej se po planifikonte sulme, SHBA përfundimisht kryen një sulm ajror që e vrau atë në vitin 2018, sipas zyrtarëve aktual dhe ish-njohës të çështjes. Në fillim, zyrtarët nuk ishin të sigurt për fatin e tij, por në korrik, NBC News ishte e para që raportoi se zyrtarët amerikanë besonin se ai kishte vdekur.

Një ekzaminim i procesit që çoi në sulmin kundër Hamza bin Laden vë në qendër të vëmendjes se si Trump i është drejtuar asaj që është ndër përgjegjësitë më me peshë të presidentit amerikan në epokën e pas 11 shtatorit: të vendosësh se cili nga armiqtë e Amerikës duhet të shënohet listën për vdekje.

Vendimi i fundit i Trump për të vrarë gjeneralin iranian Qassem Soleimani – përballë inteligjencës që sugjeron që Irani do të kërkonte të hakmerrej për vdekjen e komandantit të forcës Quds duke vrarë Amerikanët – ilustron natyrën e lartë të vendimeve të tilla.

Megjithatë, Trump – i cili nuk lexon vlerësime të hollësishme të inteligjencës, sipas zyrtarëve aktual dhe ish, thotë se ai operon me instinkt. “Unë kam një zorrë dhe zorra ime më thotë ndonjëherë ndonjëherë më shumë se truri i ndokujt tjetër që mund të më thotë”, tha ai në përgjigje të një pyetje për ekonominë gjatë një interviste në nëntor të vitit 2018.

“Prioriteti më i lartë i presidentit është mbajtja e amerikanëve të sigurt”, tha një zyrtar i lartë i administratës, i cili foli në kushte anonimiteti. “Ai dhe administrata e tij kanë synuar me sukses terroristët më të rrezikshëm dhe vdekjeprurës në botë me qëllim të mbrojtjes së popullit amerikan, përfshirë Hamza bin Laden, al-Bagdadi, Qassem Soleimani dhe Qasim al-Rimi. /Telegrafi/