LAJMI I FUNDIT:

Thënie të Gëtes: Nuk ka gjë më të frikshme se injoranca në veprim!

Thënie të Gëtes: Nuk ka gjë më të frikshme se injoranca në veprim!

I konsideruar nga “njeriu i fundit në botë që di çdo gjë”, emri Johan Volfgang von Gëte (Johann Wolfgang von Goethe) i ka kaluar kufijtë e Gjermanisë. Ai ishte jo vetëm shkrimtar – një nga figurat më të mëdha në letërsinë perëndimore – por edhe piktor, shkencëtar, biolog, fizikan teorik dhe dijetar. Themeloi edhe shkencën e kimisë njerëzore dhe zhvilloi një nga teoritë më të hershme të njohura të evolucionit. Më poshtë janë 50 thënie të tij.

Përgatiti: Vasil Fype


• Çfarëdo mendon të bësh, apo e ke ëndërr, filloje. Guximi ka gjenialitet, pushtet dhe magji brenda!

• Besoji vetvetes dhe do të dish të jetosh!

• Pasuria është diçka që mund të ndihmojë në jetë, por jeta nuk është diçka që kalohet për të grumbulluar para!

• Nuk ka gjë më të frikshme se injoranca në veprim!

• Idetë e guximshme janë si lëvizjet e shahistëve që mund të sjellin humbjen e lojës, por krijojnë rastin për të filluar një lojë të re, e cila mund të fitohet!

• Sjelljet e një njeriu janë një pasqyrë ku ai e sheh portretin e vet!

• Njeriu fisnik i bën për vete njerëzit fisnikë, dhe di si të mbështetet tek ata!

• Njeriu e vë veten në nivelin me të cilin të tjerët e vlerësojnë!

• Një jetë e padobishme është një vdekje e hershme!

• Mosha na tregon sa fëmijë kemi mbetur!

• Të gjitha mendimet inteligjente janë menduar tashmë; e vetmja gjë e nevojshme është të përpiqemi t’i mendojmë prapë!

• Dijet që kam unë mund t’i ketë çdo njeri, por zemra ime është vetëm e imja!

• Sundoje atë! Bëje botën t’i shërbejë qëllimit tënd, por mos i shërbe asaj!

• Tregohu i njerëzishëm dhe përdor fjalë të mira, sidomos për ata që nuk janë të pranishëm!

• Bukuria është manifestim i ligjeve sekrete natyrore, të cilat përndryshe do të na fshiheshin përgjithmonë!

• Të jesh brilant nuk ka asnjë vlerë nëse t’i nuk respekton asgjë!

• Disa defekte janë të domosdoshme për hir të individualitetit!

• Karakteri formohet nëpër shtrëngatat e botës!

• Karakter, në gjërat e vogla apo të mëdha, do të thotë të marrësh përsipër ato gjëra që ti ndihesh i zoti t’i bësh!

• Mirëkuptimi është gjenia e njerëzimit!

• Korrektësia luan shumë rol, por guximi më tepër!

• Një përgjigje korrekte është si një puthje e ëmbël!

• Fati na i plotëson dëshirat, por në mënyrën e tij, me qëllim që të na japë diçka përtej dëshirave tona!

• Përça dhe sundo, bërtasin politikanët; bashko dhe prijë është kryefjala e mençurisë!

• Mos iu nënshtro shumë ndjenjave. Një zemër tepër e ndjeshme është një pasuri e palumtur në këtë tokë të lëkundur!

• Dyshimi rritet sa më shumë që të dimë!

• Mos ëndërro ëndrra të vogla, sepse ato nuk kanë fuqi t’i vënë në lëvizje zemrat e njerëzve!

• Gabimi është i pranueshëm për ne sa kohë që jemi të rinj; por ai nuk duhet gërmuar në pleqëri!

• Çdo ditë ne duhet të dëgjojmë të paktën një këngë të vogël, të lexojmë në poezi të bukur, të shohim një pikturë të arrirë, dhe, nëse është e mundur, të flasim sa më pak fjalë!

• Të gjithë duan të jenë dikush; askush nuk do që të rritet!

• Vajzat dashurohen për ato që janë; djemtë për çfarë premtojnë të jenë!

• Shkoni në vendet e huaja dhe do të arrini të njihni gjërat e mira që i ke në atdhe!

• Urrejtja është aktive, zilia është pasive; por ka vetëm një hap midis zilisë dhe urrejtjes!

• Është i vdekur në këtë botë, ai që nuk beson në një botë tjetër!

• Është më i lumturi, mbret apo bujk qoftë, ai që gjen paqe në shtëpinë e vet!

• Unë mund të të them ty, mik i ndershëm, se kujt t’i besosh: besoji jetës; ajo të mëson më mirë se libri ose oratori!

• Njihe veten? Nëse do ta njihja veten, do t’ia mbathja me të katra. Mos o Zot që ta njoh!

• Dëgjoji bindjet e të gjithëve, por dyshimet e tua mbaji për vete!

• Nëse fillon të mendosh për gjendjen tënde fizike apo morale, zakonisht e gjen se je i sëmurë!

• Në fushën e ideve çdo gjë varet nga entuziazmi… në botën reale gjithçka qëndron mbi këmbënguljen!

• Më mirë të mashtrohesh nga miqtë, se t’i mashtrosh ata!

• Secili ta pastrojë derën e vet dhe e gjithë bota do të jetë e pastër!

• Disa njerëz nuk kujdesen për paratë e tyre derisa iu mbarohen, të tjerët bëjnë të njëjtën gjë me kohën e tyre!

• Asgjë nuk është më e vlefshme se dita e sotme!

• Pasionet janë vese ose virtyte në kulmet më të mëdha të fuqisë së tyre!

• Burracakët kërcënojnë vetëm kur janë të sigurt!

• Gjëja më e vështirë për t’u parë është ajo që ke para syve!

• Njeriut të zgjuar i duket çdo gjë qesharake, njeriut të ndjeshëm i duket çdo gjë e rëndë!

• Ai që zë vendin e parë, rrallë e luan rolin kryesor!

• Njerëzit përçmojnë atë që s’e kuptojnë!

/Telegrafi/