Hulumtimi i ri nga studiuesit japonezë tregon se injeksionet e hekurit mund të shkaktojnë një ngushtim pothuajse të menjëhershëm të enëve të gjakut

Ndërsa niveli i hekurit në rrjedhën e gjakut rritet, po kështu rritet rreziku i sulmit në zemër dhe tru.

Shkencëtarët besojnë se dëmi i shkaktuar nga hekuri i tepërt mund të jetë hapi i parë në një seri ngjarjesh që çojnë në trashje dhe forcim të arterieve, i njohur si arteroskleroza.

“Hulumtimi ynë tregon se hekuri duhet të njihet si një faktor rreziku,” thotë dr. Hidehiro Macoka, hulumtuesi kryesor dhe shefi i Programit të Hipertensionit në Shkollën e Mjekësisë Universitare Kurum.

Studime të shumta tregojnë se ekziston një lidhje midis niveleve të hekurit dhe enëve të gjakut. Besohet se ata që vuajnë nga nivele shumë të larta të hekurit në gjakun e tyre, kanë rrezik më të madh për probleme të zemrës.

Studimi japonez është qartë i pari që tregon se rritja e konsumit të hekurit ka një efekt negativ në trupin e njeriut, më saktësisht në mukozën e enëve të gjakut, gjegjësisht endotelin. Ky studim përfshinte 10 të rinj të shëndetshëm të cilëve iu dha mbidoza të hekurit.

Studiuesit përdorën ultratinguj me rezolucion të lartë për të matur çdo ndikim në rrjedhën e gjakut. Ajo që ata gjetën ishte se zgjerimi i enëve të gjakut ishte zvogëluar për një të tretën gjatë studimit.

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton ndryshimin, por mund të jetë që hekuri të prodhojë radikale pa oksigjen që janë të lidhura si me kancerin ashtu edhe me sëmundjet e zemrës.

Gratë kanë shumë më pak të ngjarë të vuajnë nga sëmundjet e zemrës për shkak të humbjes së një sasie të caktuar hekuri gjatë menstruacioneve. Gjithashtu, njerëzit që dhurojnë gjak ulin rregullisht nivelin e hekurit të tyre gjatë procesit dhe mund të jenë më pak të prirë për sulme në zemër.

Marrja e shkurtër e hekurit nuk është një problem i madh, por nëse merret për një periudhë të zgjatur kohe, mund të zvogëlojë aftësinë e enëve të gjakut për të transportuar gjak dhe kështu të rrezikojë të gjithë trupin. /KP/Telegrafi/