Gjatë vitit të fundit, pandemia na ka bërë të kuptojmë se sa e rëndësishme është mbajtja e kontaktit me të tjerët për mirëqenien tonë mendore dhe fizike. Por studimi i ri tregon se për të rriturit më të vjetër, izolimi i zgjatur social mund të jetë çështje jete a vdekjeje.

Në një studim të fundit të botuar në JAMA Internal Medicine, studiuesit e Yale shikuan një grup prej 997 pjesëmarrësish mbi moshën 65 vjeçare që morën pjesë në sondazhin e Tendencave Kombëtare të Shëndetit dhe Plakjes midis vitit 2011 dhe 2018. Më konkretisht, ata kërkuan subjekte që do të qëndroi në spital me një sëmundje kritike dhe ndoqën trajektoren e tyre vitin e ardhshëm pas lirimit.

Pjesëmarrësit iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me ndërveprimet e tyre shoqërore gjatë atij viti, të tilla si sa shpesh flisnin me anëtarët e familjes dhe miqtë dhe nëse ndiqnin rregullisht ngjarje shoqërore.

Rezultatet treguan se sa i tmerrshëm mund të jetë izolimi social për të rriturit e moshuar: Njerëzit që ishin më pak të lidhur me bashkëmoshatarët dhe të dashurit kishin një probabilitet 50 për qind më të lartë të aftësisë së kufizuar funksionale një vit pas qëndrimit në spital, dhe madje edhe më të theksuar, ata kishin një 119 për qind rrezik më të madh të vdekjes.

Ndërsa kërkimi i tyre u përqendrua në të rriturit më të moshuar pas një vizite në spital, shkencëtarët besojnë se puna e tyre është e zbatueshme për këdo.

“Shtrimi në spital mund të jetë shansi ynë i vetëm për të identifikuar njerëzit që janë të izoluar shoqërisht”, shpjegoi autori i lartë i studimit dhe mjeku Lauren E. Ferrante. “Në spital, ne të gjithë jemi të vetëdijshëm për detajet mjekësore të pacientit, por duhet të jemi më të vetëdijshëm edhe për situatën sociale të pacientit”. /Telegrafi/