Katër lloje të baktereve u zbuluan në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës që më parë ishin krejtësisht të panjohura.

Studiuesit nga Shtetet e Bashkuara dhe India që punojnë me NASA kanë zbuluar 4 lloje bakteresh në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Tre prej tyre ishin më parë plotësisht të panjohur për shkencën, raporton Business Insider.

Një varg bakteresh u pikas në një panel të sipërm në stacionin kërkimor ISS, dhe një tjetër në kupolë, një kullë vëzhgimi në formë kupole në stacionin hapësinor. Një i tretë u shfaq në tryezën e ngrënies së astronautëve, dhe një i katërt ishte në një filtër ajri HEPA që u kthye në tokë në  vitin 2011. Në një studim të botuar në fillim të kësaj jave në revistën Frontiers in Microbiology, studiuesit i bënë zbulimet e tyre publike, transmeton Telegrafi.

Lidhja me bimët

Të 4 llojet i përkasin një familje bakteresh që gjenden në tokë dhe ujë të freskët. Fakti që baktere të tilla u gjetën në ISS ka të bëjë me faktin se astronautët në stacionin hapësinor kanë rritur bimë, duke përfshirë marule dhe rrepkë, për vite me radhë.

Marule në ISS © NASA

Mikrobet janë sekuencuar gjenetikisht nga studiuesit. Doli që 3 prej tyre i përkasin llojeve të njëjta, të panjohura më parë bakteriale. Atyre iu dhanë shkurtesat IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 dhe IIF4SW-B5 dhe tani do të emërohen pas studiuesit të mirënjohur indian të biodiversitetit Ajmal Khan Methylobacterium Ajmalii.

Tipi i katërt i baktereve që gjendet në filtrin e ajrit është një specie e njohur mikrobike e quajtur Methylorubrum rhodesianum.

Diversiteti mikrobik në ISS mund të sigurojë zbulime të tjera të ngjashme. Mbi 1.000 mostra janë mbledhur tashmë dhe po presin të kthehen në Tokë. /Telegrafi/