Një ekip ndërkombëtar i studiuesve ka zbuluar pluhur radioaktiv në dyshemenë e detit, i cili përbëhet nga hekuri i rrallë i izotopit-60.

Elementi është krijuar në shpërthime masive të yjeve dhe jep informacion në lidhje me supernovat, formimin e elementeve në yje dhe sistemin e hershëm diellor, transmeton Telegrafi.

Shkencëtarët që punojnë me fizikanin austriak Anton Wallner tani supozojnë se toka ka notuar nëpër një re ndër yjore për të paktën 33,000 vjet, d.m.th. mbetjet e një supernova të mëparshme.

Studimi u botua në ‘Proceeedings’ të Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Zbërthimi i plotë

Sipas studiuesve, izotopi është zbuluar në 5 mostra në 2 vende në dyshemenë e oqeanit, rreth 1.000 kilometra larg majës jugperëndimore të Australisë.

Sistemi diellor aktualisht po kalon nëpër një re pluhuri të quajtur “re ndërqelizore lokale” ose “flakë lokale”. Në çdo rast, hekuri-60 nuk mund të vijë nga toka – ai zbërthehet plotësisht pas rreth 15 milionë vjet dhe për këtë arsye nuk është më i zbulueshëm.

Sasitë e hekurit-60 të gjetura janë jashtëzakonisht të vogla. /Telegrafi/