Shkencëtari gjerman, Benjamin List fitoi Çmimin Nobel në Kimi disa ditë më parë, dhe kolegët dhe studentët e tij në Universitetin Goethe të Frankfurtit i bënë një pritje madhështore.

Pasi mësoi se kishte fituar Çmimin Nobel në Kimi, Liszt u nis për një punë në Universitetin Goethe.

Në vend të mbërritjes së zakonshme në punë, List tashmë po priste para ndërtesës për ekipe të shumta gazetarësh, por ajo që emocionoi shumë ishte mirëseardhja që iu bë nga kolegët dhe studentët.

Shumë bashkëpunëtorë dhe studentë të List që ai mëson dolën në dritaret dhe ballkonet e fakultetit dhe përshëndetën shkencëtarin me një duartrokitje të fortë, i cili, duke fituar Çmimin Nobel, në një farë mënyre, përveç tij, festoi emrin e universitetit ku punon.

Reklama
Reklama

List, së bashku me kolegun e tij britanik David MacMillan, u shpërblyen sepse, siç u tha, ata zhvilluan një mjet të ri të saktë për ndërtimin molekular – organokatalizën.

“Shumë fusha kërkimore dhe industri varen nga aftësia e kimistëve për të ndërtuar molekula që mund të krijojnë materiale elastike dhe afatgjata, energji në bateri ose të parandalojnë përparimin e mëtejshëm të sëmundjes”, tha Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave.

Siç u theksua, sa më sipër kërkon katalizatorë, substanca që kontrollojnë dhe përshpejtojnë reaksionet kimike.

“Për shembull, katalizatorët në makina konvertojnë substanca toksike nga gazrat e shkarkimit në molekula të padëmshme. Trupi ynë përmban mijëra katalizatorë në formën e enzimave që sekretojnë molekulat e nevojshme për jetën”, shpjeguan ata. /Telegrafi/

Reklama