Valve tani ka aktivizuar një nga drejtuesit më të rëndësishëm të Windows për Steam Deck, duke i lejuar përdoruesit të ndryshojnë relativisht lehtë sistemin operativ brenda pajisjes.

Është e qartë se Valve mbështetet shumë në SteamOS 3 si një OS i suksesshëm dhe i pranuar gjerësisht i lojërave, falë suksesit të tastierës së dorës Steam Deck. Sidoqoftë, kompania nuk dekurajon askënd që të instalojë Windows në Deck, nëse përdoruesi e dëshiron atë, dhe së fundmi ka edhe një sasi të caktuar mbështetjeje zyrtare.

Megjithëse përdoruesit e Steam Deck ende humbasin disa nga veçoritë kryesore të pajisjes nëse përfundimisht instalojnë Windows, Valve nuk do t’i lërë plotësisht në baltë. Në fakt, kompania kohët e fundit lëshoi një paketë kryesore të menaxhimit të drejtuesve për përdoruesit e Windows, duke forcuar mbështetjen e Deck për sistemin kryesor operativ të Microsoft.

Megjithëse Steam Deck ka mbështetur Windows për disa kohë, aspekte të ndryshme të sistemit operativ nuk ishin plotësisht në përputhje me standardin ose fare të përdorshëm. Aspekti i zërit, për shembull, duket se kishte probleme që përdoruesit nuk mund t’i zgjidhnin vetë dhe i takonte Valve të vendoste nëse do ta bënte këtë. Tifozët e Windows do të jenë të emocionuar kur dëgjojnë se Steam Deck tani ka gati drejtuesit zyrtarë të menaxhimit të zërit të Windows, të cilët do të jenë të disponueshëm për shkarkim.

Sidoqoftë, Valve ende rekomandon që përdoruesit t’i përmbahen Windows 10 në vend të Windows 11 për momentin, pasi OS më i ri i Microsoft kërkon një version të ndryshëm BIOS nga ai i disponueshëm aktualisht. Lëshimi i Sound Driver për Windows shënon pikën kryesore të kontrollit në mbështetjen e Valve për sisteme të ndryshme operative në Deck dhe veçoritë më interesante, të tilla si kufiri i shpejtësisë së rifreskimit të Deck Steam 40 Hz, tani duhet të jenë të disponueshme edhe në Windows.

Sigurisht, duhet të keni parasysh se përdorimi i Windows në një Deck Steam çon në një rënie të performancës. Përdoruesit që duan të kenë përvojën më të lëngshme dhe më të mirë të mundshme, më pas mund të dëshirojnë t’i përmbahen SteamOS 3. Ekziston edhe çështja e marrjes së mbështetjes nga Valve. Kompania ka njoftuar se programet e saj të menaxhimit të Windows janë të disponueshme siç janë, që do të thotë se përdoruesit e Windows nuk do të mund të mbështeten në kanalet zyrtare të mbështetjes nëse diçka shkon keq.

Edhe pse fakti që Valve do të japë versione zyrtare të softuerit për një sistem operativ konkurrues ende nuk është përcaktuar plotësisht, ajo që mund të shohim tashmë është se qëllimet e kompanisë nuk janë shumë të vështira për t’u kuptuar. Steam Deck mund të ketë përmirësuar tashmë lojërat Linux më shumë se çdo gjë më parë, dhe Valve me siguri do të përpiqet ta pozicionojë SteamOS 3 si një konkurrent Windows të fokusuar në lojëra.

Megjithatë, nëse ai do të jetë i suksesshëm në fund është një histori krejtësisht tjetër, diçka që do ta shohim në periudhën në vijim. Por fakti që Valve po zbaton ngadalë por me siguri aftësitë e Windows në Steam Deck është sigurisht një gjë e mirë dhe pozitive për shumë përdorues, si aktualë ashtu edhe të rinj, potencialë të kësaj konzole portative, e cila aktualisht po tregon një potencial të madh. /Telegrafi/