Njihuni me njërin ndër karakteristikat më të veçanta natyrore të Arabisë Saudite

Rrafshnalta Najd, është njëra ndër karakteristikat më të spikatura natyrore të Arabisë Saudite, fsheh atraksionin e bukurisë dramatike – skajin e botës (Jebel Fihrayn)!

Skaji i botës, shkëmbi i lartë 300 metra nga i cili ofrohet pamje e pakufishme e ambientit shkëmbor të shkretëtirës, pjesë e formacionit i cili, si mur natyror, rrethon kalimin Jabal Tuwaiq, transmeton Telegrafi.

View this post on Instagram

A post shared by World Landforms (@geomorphological_landscapes) on Jul 31, 2020 at 4:18am PDT

Formacioni është krijuar si pasojë e lëvizjes së pllakës arabike e cila gjeologjikisht është njëra ndër pjesët më të vjetra të Azisë, por edhe njëra ndër pllakat kryesore litosferike në planet.

Shkëmbinjtë të cilët gjenden në veriperëndim të Riadit, kanë pasur rolin e rëndësishëm në historinë e Arabisë, sepse përgjatë tyre ka kaluar rruga e lashtë tregtare e cila ka çuar në Levant dhe Persi.

/Telegrafi/