Çmimet do të fillojnë të ulen lehtë, por inflacioni do të mbetet i lartë dhe do të vazhdojë të matet me dyshifrorë. Disa produkte ushqimore bazë do të mbajnë dyfishin e çmimeve të tyre në vitin 2023. Sipas analistit Branimir Jovanoviq, inflacioni nga 19 e gjysmë aktual do të bjerë në 10% këtë vit, që sipas tij nuk është pak për njerëzit tashmë të varfër. Për shkak të zgjatjes së luftës në Ukrainë, ai thotë se askush nuk mund të parashikojë saktë se si do të lëvizin çmimet e ushqimit, naftës dhe energjisë në periudhën e ardhshme.

Sindikata përgjigjet se pagat duhet të rriten për të vazhduar me inflacionin. Rritja e pagës minimale për 120 mijë punëtorë do të përmirësonte situatën, por edhe kjo nuk do të mjaftonte sepse inflacioni është dy herë më i lartë se rritja e të ardhurave më të ulëta.

Reklama
Reklama

Sipas Jovanoviqit, nuk duhet pritur asgjë e veçantë me masat aktuale të qeverisë për të shtypur inflacionin. Pavarësisht rrymës më të lirë për kompanitë ushqimore, lakmia e tregtarëve ishte shumë e madhe, ndaj nëse nuk do të dilnin inspektorët për të ndëshkuar, çmimet do të kishin mbetur artificialisht të fryra. Sipas tij, është e nevojshme që Qeveria të krijojë masa për të ndihmuar kategoritë më të rrezikuara të qytetarëve, sepse në të kundërtën varfëria në vend do të rritet ndjeshëm.

Në dy javët e fundit ka një ulje minimale të çmimeve, shumë më pak se njoftimet e Qeverisë. Autoritetet këmbëngulin se nëse tregtarët nuk ndjekin sinjalet për t’i bërë produktet më të lira, do të duhet të ketë ngrirje të çmimeve. Për momentin nuk dihet se kur do të ndodhë. Në disa raste ka reaguar edhe Banka Popullore duke ngritur normën bazë të interesit, por për shkak të rritjes së çmimeve të importit, efektet kanë qenë minimale. Ndryshe, buxheti i këtij viti është përshtatur në bazë të parashikimeve për inflacion prej 7.1%. FMN ka paralajmëruar tashmë se një e treta e botës do të jetë në recesion dhe se presionet inflacioniste do të vazhdojnë deri në vitin 2023. /Telegrafi/

Reklama