A keni vërejtur ndonjëherë se ndjenja juaj e erës ndryshon gjatë ciklit menstrual? Apo ndoshta nuk e keni kuptuar se është kjo periudhë e muajit sërish që ka ndikim direkt tek ju, por këtë javë doni aroma të caktuara dhe më pas jo?

Nuk je vetëm! Sepse rezulton e vërtetë, hormonet tuaja mund të ndikojnë në ndjenjën tuaj të nuhatjes. Po, e vërtetë!

Hulumtimet tregojnë se ndryshimi i hormoneve ka ndikim në mënyrën se si na vijnë erërat në hundë apo si ne nuhasim.

Sipas një studimi të kryer nga Instituti i Psikologjisë, ngritjet dhe uljet e niveleve të estrogjenit dhe progesteronit gjatë ciklit menstrual mund të na bëjnë më të ndjeshëm ndaj parfumeve apo aromave të tjera të ndryshme. Gabrielle Lichterman, themeluesja e Hormonologjisë, ndau disa kërkime serioze interesante për saktësinë se si periodat tuaja mund të ndikojnë në ndjenjën e aromës.

Java e parë (menstruacionet)

Duke filluar nga dita e parë e periodave tuaja (deri në ditën e shtatë të ciklit tuaj), nivelet e estrogjenit janë në nivelin më të ulët, duke u rritur dita ditës. Ndjesia juaj e erës fillon të ulet dhe më pas rritet gjatë ditëve të javës, çka do të thotë se ju jeni mjaft indiferente ndaj aromës gjatë kësaj jave.

Java e dytë (faza folikulare)

Majat e estrogjenit gjatë javës së dytë të ciklit tuaj janë të padurueshme, si ndjenja e aromave. Kjo nuk do të thotë se ju do të përbuzni të gjitha erërat, në të vërtetë, mund të jetë një javë në të cilën shqisat tuaja të shtuara thonë që ju doni fragmente të caktuara të aromave. Kjo mund të nënkuptojë që ju nuk i pëlqeni aromat që zakonisht i keni preferuar.

So what’s going on with your digestive system that creates this hostile environment for your bowel — and, frankly, everyone around you? It mostly comes down to anatomy, hormones, and food.

Java e tretë (faza folikulare)

Gjatë javës së tretë të ciklit tuaj, nivelet e estrogjenit fillojnë të bien ndërsa progesteroni dhe testrosteroni rriten. Është interesante që disa studiues besojnë se ne tentojmë të pëlqejmë ushqimet e yndyrshme rreth kësaj periudhe të muajit, ndërkohë që ndjenja jonë e erës rritet në mënyrë specifike për të marrë ushqim të dendur me kalori. Njerëzit janë të mençur.

Java e katërt (faza luteale)

Gjatë javës së fundit të ciklit tuaj, nivelet tuaja të estrogjenit bien, dhe kjo është arsyeja pse shpesh mund të mërziteni lehtë rreth kësaj periudhe. Kjo shkakton nervozizëm që ndikohet nga shqisat e forta (zhurma të forta, shije të pakëndshme, etj.), Prandaj nëse keni nuhatje të fortë gjatë kësaj kohe, mund të keni më shumë gjasa të ndiheni të mposhtur dhe të mos e pëlqeni atë. /Telegrafi/