Nervozizmi mund të jetë ose jo një tregues i stresit.

Nervozizmi, për shembull, një provimi mund të zgjasë vetëm disa minuta dhe, gjithashtu, të shkaktojë rritje të rrahjeve të zemrës dhe frymëmarrje të shpejtë.

Sidoqoftë, gjendja e stresit zgjat pak më shumë dhe trupit i duhet pak kohë që të kthehet në ekuilibër.

Skuqja

Megjithëse skuqja është më shpesh rezultat i një reaksioni alergjik, ai gjithashtu mund të ndodhë gjatë periudhave të stresit të madh për shkak të rënies së imunitetit.

Shtimi ose humbja e peshës

Ndryshimet e mëdha në peshë janë të zakonshme te njerëzit me stres, pasi disa luftojnë stresin me ushqim, ndërsa të tjerët nuk mund të hanë fare nga stomaku nervor.

Dhimbje koke

Dhimbjet e vazhdueshme të kokës që zgjasin me ditë ose javë janë një nga treguesit kryesorë që një person është nën presion të vazhdueshëm. Kimikatet që lëshohen në trup, e cila është vazhdimisht në gjendje stresi, shkaktojnë ndryshime në nervat dhe enët e gjakut cerebrale duke rezultuar në dhimbje koke.

Dhimbje në stomak

Stomaku është organi që është ndër të parët që ndien efektet e stresit, kështu që duket sikur stresi “ha nga brenda”. Nervozizmi mund të shkaktojë ndjeshmëri në stomak, kështu që njerëzit që janë të stresuar hanë më pak. Përveç nervozizmit, shfaqen edhe urth, gastrit dhe në raste ekstreme, edhe ulcera në stomak.

Çrregullime të tretjes

Përveç stomakut, çrregullimet në sistemin e tretjes së njerëzve që janë nën stres ndodhin edhe në “fundin e rrugës”. Disa vuajnë nga kapsllëku i pakëndshëm, ndërsa të tjerët duhet të shkojnë në tualet herë pas here, në varësi të mënyrës se si trupi i tyre i përgjigjet stresit të shtuar.

Ftohjet e shpeshta

Stresi dobëson sistemin e imunitetit, i cili është një mundësi e shkëlqyer për të gjitha viruset dhe bakteret. Ndonjëherë është një ftohje e lehtë, por për shkak të imunitetit të dobësuar, mund të zgjasë.

Aknet dhe lodhja

Përveç skuqjeve, një reagim tjetër i lëkurës ndaj stresit në rritje dhe shpërthimit të hormoneve është shfaqja e akneve, madje edhe te të rriturit. Te gratë, shpesh shoqërohet me rritje të sindromës para-menstruale, shkruan KP.

Stresi, gjithashtu, është rraskapitës emocionalisht dhe fizikisht. I gjithë organizmi është në një “gjendje gatishmërie” për të cilën harxhohet më shumë energji, por në një gjendje normale. Lodhja shpesh nuk mund të kompensojë as tetë orët standarde të gjumit, kështu që duhet të ngadalësoni pak. /Telegrafi/