Njihuni me ishullin e erëzave, ku koha rrjedh ndryshe, të gjithë përshëndeten me mirësjellje dhe pasdite pinë çaj.

Kultura dhe feja

Zanzibari është një rajon gjysmë-autonom dhe një ishull në Oqeanin Indian. Edhe pse zyrtarisht i përket Tanzanisë, në pothuajse të gjitha aspektet – politikë, fe, kulturë, madje edhe ushqim – ai ndryshon nga ai vend, shkruan National Geographic.

Populli Suahilian jeton në bregun lindor të Afrikës dhe ishujt e saj – ata gjithashtu flasin gjuhën Suahile me të njëjtin emër.

Ndërsa të krishterët, myslimanët dhe vendasit jetojnë në pjesën kryesore të Tanzanisë, në Zanzibar, e cila është udhëhequr nga Omani për shekuj, popullsia është pothuajse tërësisht myslimane. Sot, në shumicën e fshatrave dhe qyteteve ku Suahilishtja është shumicë, xhamitë janë themeli i jetës dhe zbatohet feja islame. Sidoqoftë, disa komunitete përfshijnë elemente të besimeve tradicionale afrikane në fenë e tyre.

Reklama
Reklama

Zanzibari është një bazë për tregtarët nga Afrika, India dhe vendet arabe, dhe kryesisht tregtohet me erëza, dhe popullata lokale merret gjithashtu me bujqësi dhe peshkim. Zanzibari ka presidentin dhe legjislaturën e vet, kështu që popullata nuk ndihet sikur i përkasin Tanzanisë fare.

Koha

Në kulturën Suahili, një ditë e re fillon para lindjes së diellit, jo mesnatë, që do të thotë se është ora shtatë e mëngjesit, te ata në të vërtetë është ora një, dhe ora shtatë e mbrëmjes është në orën një të natës. Me ta, kjo matje funksionon sepse lindja dhe perëndimi i diellit janë relativisht konstante gjatë gjithë vitit, sepse Zanzibar është afër Ekuatorit.

Reklama

Përshëndetja është shumë e rëndësishme

Shpesh është turbulluese për turistët – sepse ata kanë paragjykime dhe mendojnë se popullata dëshiron t’u shesë diçka. Megjithatë, ky nuk është rasti. Përshëndetjet janë pjesë e kulturës së tyre. Përshëndetjet më të përdorura janë “Mambos” dhe “Jambos”, ndërsa “Shikamoo” i drejtohet dikujt që e njohin më pak.

Reklama

Qyteti i Gurit

Ky qytet antik u shpall monument kulture nga UNESCO në vitin 2000. Ky qytet simpatik është në të vërtetë një labirint i vogël i vërtetë, dhe megjithëse ka disa rrugë që kanë emra, askush në të vërtetë nuk i përdor ata emra, transmeton KP.

Ngadalësia

Në Zanzibar, jeta është e ngadaltë dhe orari i punës nuk ka gjithmonë kuptim.

Reklama

Stinët me shi

Zanzibari ka dy sezone me shi: të gjatë dhe të shkurtër. Sezoni i gjatë me shi zgjat nga marsi në maj, por menjëherë pasohet nga një verë e gjatë dhe e ngrohtë afrikane. Sezoni i shirave të shkurtër, reshjeve afatshkurtra, ndodh në nëntor dhe dhjetor.

Shijoni botën

Zanzibari ka ndryshuar shumë sundimtarë gjatë shekujve, dhe një histori e tillë ka kontribuar në krijimin e një prej kuzhinave më interesante afrikane. Traditat indiane, arabe, portugeze dhe afrikane të gatimit janë të përziera, të gjitha me praninë e shumë erëzave, sipas të cilave Zanzibar mori epitetin “ishulli i erëzave”. Arrëmyshk, kanellë, piper i zi dhe karafil janë specie shtëpiake këtu. /Telegrafi/

Reklama
Reklama