Sëmundja kronike e mëlçisë është një problem i rëndësishëm shëndetësor në botë. Sidoqoftë, nuk është vetëm predispozicioni gjenetik që i shkakton problemet shëndetësore të këtij organi. Në shumë raste, ajo që hani dhe pini mund të shkaktojë dëmtime të mëlçisë me kalimin e kohës.

Nëse dëshironi ta mbani mëlçinë tuaj të shëndetshme, duhet të shmangni disa zakone të ngrënies që kontribuojnë në dëmtimin e saj.

Sheqeri

Nëse ëmbëlsira është pjesë e rutinës tuaj ditore, mund të keni probleme me mëlçinë.

“Ndër faktorët më të mëdhenj të rrezikut për sëmundjen e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD) është marrja e madhe e sheqernave të thjeshta. Karbohidratet, kryesisht fruktoza, shoqërohen me NAFLD”, thotë dietologu nga IdealFit, Andal Grange.

Reklama

(Foto: MarketWatch)

Pijet e gazuara

Pijet e gazuara jo vetëm që janë të dëmshme për belin tuaj, ato gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtime serioze të mëlçisë.

Reklama

“Pijet e gazuara shpesh përmbajnë nivele të larta ëmbëltuesish me një përmbajtje të lartë fruktoze. Ndryshe nga glukoza, e cila mund të përdoret për energji, fruktoza duhet së pari të përpunohet në mëlçi para se trupi ta përdorë atë”, shpjegon Kylie Ivanir, themeluese e Within Nutrition.

Më tej thuhet se kur fruktoza e tepërt arrin në mëlçi, ajo përdoret për të bërë dhjamë. Me kalimin e kohës, kjo mund të rezultojë në shumë dhjamë në qelizat e mëlçisë, gjë që mund të rezultojë në inflamacion dhe dëmtim të mëlçisë.

Reklama

Dieta e pasur me yndyra

Një vakt i pasur me yndyra, të cilit i jeni përmbajtur, mund t’ju ndihmojë të humbni disa kilogramë, por kjo humbje peshe mund të jetë në dëm të shëndetit tuaj të mëlçisë.

Reklama

Trista Best, një dietologe në Balance One Supplements, thotë se një dietë me shumë yndyra mund të krijojë një lloj mbingarkese, ku yndyra e tepërt mund të depozitohet në mëlçi sesa të filtrohet. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në zhvillimin e NAFLD.

Alkooli

Konsumimi i alkoolit me kalimin e kohës mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore të mëlçisë.

“Alkooli i tepërt me kalimin e kohës çon në inflamacion të tepruar të mëlçisë, i cili mund të çojë në dëmtime të përhershme. Ndërsa plagët përkeqësohen, funksioni i mëlçisë dëmtohet dhe gjendja i afrohet cirrozës dhe përfundimisht dështimit të mëlçisë”, thotë Taylor Graber.

Reklama

Konsumimi i më shumë se një ose dy pijeve alkoolike në ditë do të çojë në akumulimin e një nënprodukti toksik të quajtur acetaldehid. Me kalimin e kohës, kjo i dëmton shumë qelizat tuaja të mëlçisë dhe mund të çojë në zhvillimin e cirrozës. /Telegrafi/

Reklama