Ushtritë e Emirateve të Bashkuara Arabe (EBA), Bahrejnit dhe Izraelit, dhe Komanda Qendrore e Forcave Detare të SHBA (NAVCENT) kanë filluar një stërvitje detare në Detin e Kuq, njoftoi NAVCENT.

Kjo është hera e parë që katër vende lëshojnë informacione për një stërvitje të përbashkët ushtarake. Duke folur me gazetarët izraelitë, komandanti i marinës izraelite tha se fillimi i bashkëpunimit ushtarak të udhëhequr nga SHBA duhet të ndihmojë në kundërshtimin e planeve iraniane në rajon.

Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahrejni normalizuan marrëdhëniet diplomatike me Izraelin e ndërmjetësuar nga SHBA vitin e kaluar, të bashkuar nga shqetësimet për Iranin dhe të motivuar nga përfitimet ekonomike. Negociatat midis Iranit dhe fuqive botërore për ringjalljen e marrëveshjes bërthamore të vitit 2015 do të rifillojnë në fund të nëntorit në Vjenë dhe dështimi do të përbënte rrezik për rritjen e tensioneve në rajon.

Reklama
Reklama

“Bashkëpunimi detar po ndihmon në ruajtjen e lundrimit dhe tregtisë së lirë, thelbësore për sigurinë dhe stabilitetin rajonal”, tha zëvendësadmirali i SHBA-së, Brad Cooper, komandant i NAVCENT dhe Flotës së Pestë të SHBA.

“Kjo stërvitje do të forcojë bashkëpunimin dhe sigurinë në Detin e Kuq, por jo vetëm atë, pasi ne kundërshtojmë terrorin iranian në të gjithë rajonin,” shtoi Cooper.

Flota e Pestë e SHBA-së është e vendosur në Bahrejn dhe operon në Gjirin Arabik dhe Omani, Detin e Kuq dhe pjesë të Oqeanit Indian. /Telegrafi/