LAJMI I FUNDIT:

Sa kohë duhet që një parfum të skadojë dhe a mund ta përdorim më pas?

Sa kohë duhet që një parfum të skadojë dhe a mund ta përdorim më pas?

Sipas Linda G. Levy, presidente e The Fragrance Foundation, jetëgjatësia e një arome të shkëlqyer varet nga 3 faktorë: përbërësit, depozita/ruajtja dhe kur është vulosur për përdorim

Nuk ka ndonjë rregullim të saktë, por zakonisht një aromë e mirë mund të zgjasë nga 1 deri në 3 vjet nëse hapet dhe ruhet siç duhet.


Është e rëndësishme të kihet parasysh se çdo aromë është e ndryshme, jetëgjatësia varet nga lloji i përbërësve dhe lëndëve të para në formulë, si dhe nga kushtet në të cilat vendoset për sa i përket dritës, temperaturës, lagështisë.

Aromat që përmbajnë agrume janë shpesh më të paqëndrueshme, pasi priren të oksidohen më shpejt dhe janë më të ndjeshme ndaj efekteve të nxehtësisë, shkruan Well&Good.

Aromat me nota druri ose me bazë qelibari janë më pak të paqëndrueshme.

Aromat e tjera më shumë me fruta ose lule gjithashtu kanë një tendencë për të humbur forcën me kalimin e kohës.

Mënyra më e mirë për të mirëmbajtur aromat tuaja është t’i ruani ato në rrezet e diellit indirekte dhe në vendet që nuk janë të ekspozuara ndaj temperaturave të larta.

Ajri dhe drita janë faktorët kryesorë që prishin përbërësit e aromës. Ftohja gjithashtu mund të ndihmojë në ruajtjen e parfumeve.

Si ta kuptoni nëse parfumi juaj ka skaduar

Sipas Levy, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje erës dhe ngjyrës. Nëse aroma ka skaduar, ngjyra mund të jetë errësuar dhe aroma mund të mos jetë më e njëjta, citon Anabel.

A mund të përdorni një parfum të skaduar?

Nga pikëpamja e shëndetit dhe sigurisë, nuk ka rrezik real për të spërkatur një parfum të vjetër.

Meqenëse aromat përmbajnë alkool, nuk ka pasoja mikrobike. E vetmja pengesë, mund të jetë fakti që aroma ndryshon me kalimin e kohës dhe ndoshta nuk do t’ju pëlqejë më. /Telegrafi/