Për shkak të këtyre simptomave, kontrolli është i domosdoshëm

Nuk ka asnjë grua që ka mësuar se ishte shtatzënë pa pasur frikë nga aborti. Thjesht, këto janë mendime që kalojnë të gjitha dhe nuk mund të jenë më të forta se ato.

Besohet se çdo shtatzëni e pestë përfundon me abort, kështu që nuk është çudi që nënat e ardhshme të kenë frikë nga kjo.

Më së shumti ndodh në tremujorin e parë, kur ndodh ndarja dhe implantimi i vezës së fekonduar dhe formimi i strukturave dhe organeve të para jetike te foshnja, transmeton Telegrafi.

Në çdo rast, rreziku i abortit nuk duhet të pengojë lumturinë e një çifti që mezi presin shtimin e ri dhe të monitorojnë nga afër zhvillimin e foshnjës në çdo ultratinguj.

Reklama
Reklama

Faktorët që rrisin rrezikun e abortit në javët e para të shtatzënisë

Shkaqet e abortit mund të jenë të shumta, ndonjëherë nuk është as e mundur të zbulohet se çfarë saktësisht ka shkaktuar humbjen.

Ka faktorë si të nënës ashtu edhe të fetusit që mund të rrezikojnë monitorimin e shtatzënisë:

Faktorët nga ana e nënës:

▪ Çrregullime të mitrës
▪ Sëmundjet sistemike ose infektive
▪ Çrregullime endokrine ose imune
▪ Faktorët mjedisorë
▪ Gjendja e kequshqyerjes…

Shkaqet fetale

▪ Gabimet kromozomale në fazën e parë të shtatzënisë
▪ Anomalitë gjenetike jo-kromozomale

A mund të parandalohet rreziku i abortit?

Megjithëse nuk është e mundur të parandaloni abortin spontan, ka masa paraprake që gratë shtatzëna duhet të marrin para dhe gjatë shtatzënisë për të zvogëluar rrezikun e abortit në javët e para:

Reklama
Reklama

▪ Harrojeni alkoolin, duhanin dhe opiatet
▪ Hani në mënyrë adekuate, me ushqime të pasura me kalcium
▪ Merrni acid folik sapo të filloni të planifikoni një shtatzëni
▪ Shmangni konsumimin e mishit të papërpunuar dhe produkteve të mishrave të thatë
▪ Lajini mirë frutat dhe perimet përpara se t’i hani
▪ Kini kujdes nëse ka kontakt me mace. Shmangni feçet e tyre sepse mund të transmetojnë toksoplazmozë
▪ Shmangni qumështin dhe djathin e papasterizuar
▪ Mos merrni ilaçe që nuk janë miratuar nga mjeku juaj
▪ Shmangni toksinat mjedisore si pesticidet, substancat toksike…
▪ Shmangni ekspozimin ndaj rrezeve X
▪ Mbani një peshë të shëndetshme
▪ Shkoni për kontrolle të rregullta dhe raportoni çdo dyshim ose ndryshim te mjeku
▪ Shkoni menjëherë në spital nëse keni temperaturë të lartë, humbje gjaku ose ngërçe në stomak

Reklama
Reklama

Rreziku i abortit në javët e para të shtatzënisë është një fantazmë që fshihet gjithmonë, veçanërisht nëse tashmë keni pasur një përvojë të tillë. Por mos lejoni që kjo të prishë momentet e lumturisë që vijnë me të ditur se jeni duke pritur një fëmijë. /Telegrafi/