Shkencëtarët janë të shqetësuar për rritjen e radioaktivitetit në rrënojat e termocentralit bërthamor të Çernobilit.

Në 4 vitet e fundit, emetimet radioaktive në një dhomë të paarritshme të termocentralit bërthamor të Çernobilit janë rritur ndjeshëm. Në një raport nga instituti kërkimor ISPP, i cili është përgjegjës për sigurinë e reaktorit, flitet për një numër në rritje të neutroneve. Konkretisht, thuhet se ato janë rritur me 40 për qind që nga viti 2016, transmeton Telegrafi.

Studiuesi ukrainas Maxim Saveliev nuk dëshiron të përjashtojë vetë një “aksident të ri”. Meqenëse numri i neutroneve po rritet ngadalë, do të duheshin edhe disa vjet për të gjetur një zgjidhje.

Çfarë mund të ndodhë

Nëse megjithatë do të kishte një “shkarkim të pakontrolluar të energjisë bërthamore” nuk do të ishte aq keq sa shpërthimi në vitin 1986.

Në mënyrë që të krijohet më shumë qartësi, konsiderohet të dërgojnë robotë në zonën e ndotur për të instaluar sensorë dhe për të marrë mostra.

35 vjetori

Shpërthimi i vitit 1986 në Bllokun 4 në termocentralin bërthamor të atëhershëm Sovjetik Çernobil festoi 35 vjetorin e saj më 26 prill.

Konsiderohet se është katastrofa më e madhe bërthamore në përdorimin civil të energjisë bërthamore. Si rezultat, zonat e ndotura radioaktive përreth rrënojave bërthamore u mbyllën. Kishte mijëra të vdekur dhe të plagosur. Dhjetëra mijëra u zhvendosën me forcë. /Telegrafi/