Agjencia hapësinore amerikane NASA po përgatit Rover Perseverance për shpimin e parë të shkëmbinjve në Mars.

Pas stërvitjeve të roverit, bërthama e shkëmbit me madhësi të gishtit do të vendoset në një tub të mbyllur, i cili do të transportohet në Tokë në të ardhmen. Shkencëtarët pretendojnë se mostrat e shkëmbinjve, pra studimi i materialeve në sipërfaqen e Marsit, janë shansi më i mirë për të përcaktuar nëse ka pasur ndonjëherë jetë në Planetin e Kuq.

Roveri zbarkoi në Mars në muajin shkurt dhe ndodhet në zonën e Liqenit të kraterit prej 45 kilometrash. Fotografitë satelitore tregojnë se dikur kishte një liqen në krater, i cili ishte mbushur nga një lumë. Si i tillë, ky krater është një kandidat serioz për ruajtjen e jetës parahistorike, ose organizmave mikrobë, nëse do të ekzistonin ndonjëherë.

Rover i NASA-s deri më tani ka kaluar rreth një kilometër në jug të sipërfaqes së Marsit nga vendi ku u ul pesë muaj më parë. Tani është e vendosur në vendin Paver Stones ose Fractured Rough ku ata do të bëjnë shpimet e shkëmbinjve. Ky vend konsiderohet baza, pra pjesa e poshtme e kraterit Jezero.

Qëllimi i shkencëtarëve është të përcaktojnë nëse shkëmbinjtë janë me origjinë sedimentare apo vullkanike. Të dy llojet janë interesante, por datimi i shkëmbinjve vullkanikë mund të bëhet me saktësi shumë të lartë në laborator.

Instrumentet rover në krahun robotik do të përcaktojnë përbërjen kimike, mineralogjinë dhe strukturën e shkëmbit, dhe në gusht thelbi do të merret me shpime. Rover do të mbledhë rreth 40 mostra gjatë misionit të tij dhe do t’i vendosë në tuba. /Telegrafi/