LAJMI I FUNDIT:

Remzi Shala dënohet me 9 vjet e 6 muaj burgim për krime lufte

Remzi Shala dënohet me 9 vjet e 6 muaj burgim për krime lufte
Foto nga arkivi

Gjykata Themelore në Prizren, përkatësisht departamenti i Krimeve të Rënda ka shpallur aktgjykim dënues me burgim për personin me inicialet R.Sh me nofkën “Molla e Kuqe” në kohëzgjatje prej 9 vitesh e 6 muaj, në të cilin dënim do t’i llogaritet koha e kaluar në paraburgim nga data 24.05.2019.

Sipas një njoftimi për media thuhet se në bashkëkryerje ka kryer veprën penale “krimet e luftës kundër popullsisë civile”.

“Të akuzuarit i është vazhduar masa e paraburgimit deri në plotfuqishmërinë e aktgjykimit.


Pas shpalljes së aktgjykimit, kryetarja e trupit gjykues ka njoftuar palët që brenda afatit ligjor të gjithë palët në procedurë do të pranojnë aktgjykimin e plotë në formë të shkruar dhe të arsyetuar”, thuhet në njoftim.

Më poshtë lexoni komunikatën e plotë: 

Prizren, 27 qershor 2023 – Gjykata Themelore në Prizren, Departamenti i Krimeve të Rënda (trupi gjykues, Raima Elezi– Kryetare, dhe anëtarët Luan Berisha, dhe Fatmir Krasniqi) ka shpallur aktgjykim DËNUES ndaj të .akuzuarit, R.Sh., me nofkën “Molla e Kuqe”, për shkak se:

Se gjatë kohës së luftës në Kosovë, me datën 26 qershor 1998 rreth orës 23:00, në fshatin Duhël, si pjesëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) në uniformë dhe i armatosur me armë të gjatë, së bashku me 5 – 6 pjesëtarë të UÇK-së të paidentifikuar, të armatosur dhe me maska në fytyrë, për shkak të dyshimit se H.P., është duke bashkëpunuar me forcat serbe, kanë shkuar tek shtëpia e tij dhe e kanë kanë marrë peng, në atë mënyrë që te dyert e oborrit e kanë thirrur emrin e tij dhe pasi i dëmtuari A.P., , djali i viktimës, i përgjigjet thirrjes dhe i fton të hyjnë, të njëjtit kanë hyrë në oborrin e shtëpisë, i akuzuari i cili u printe dhe ishte i vetmi pa maskë në fytyrë, ka kërkuar të takohet me viktimën H.P., i cili në atë moment ishte brenda në shtëpi, pas njoftimit nga A, ai del në oborr, ku i akuzuari e pyet “a je ti H.”, pas përgjigjes se të dëmtuarit “po unë jam”, pas një bisede të shkurtë, i akuzuari kërkon prej tij që të shkojë me ta se “dëshirojmë me pas një bisedë më të gjatë me ju”, kur viktima thotë “po, ku të doni vetëm të marr cigaret”, i akuzuari i thotë “hajde se ne i kemi të gjitha” dhe kur kanë dal nga dyer të oborrit, viktimën e kanë kapur nga duart duke vazhduar në këmbë në drejtim të lagjes së Qatani dhe pas disa çaste i dëmtuari A.P., i sheh dritat e automjetit duke lëvizur nga lagja Qatani në drejtim të fshatit Grejqevcë dhe pas mbajtjes së tij për disa ditë të mbyllur në vende të paidentifikuara, me datën 01. korrik 1998, trupi i pajetë i viktimës H.P., është gjetur në afërsi të rrugës afër qendrës së fshatit Duhël,

– Këso dore në bashkëkryerje ka kryer veprën penale krimet e luftës kundër popullsisë civile nga neni 142 lidhur me nenin 22 të LPJ-së, në lidhje me nenin 3 (1.a) të Konventës së IV të Gjenevës dhe gjithashtu e dënueshme sipas nenit 152 par. 1 dhe 2 lidhur me nenin 31 të Kodi Penal të Republikës së Kosovës.

Andaj Gjykata, në kuptim të Kodit Penal dhe Kodit të Procedurës Penale,  të akuzuarin e GJYKON:

– DENIM ME BURGIM në kohëzgjatje prej 9 vitesh e 6 muaj, në të cilin dënim do ti llogaritet koha e kaluar në paraburgim nga data 24.05.2019.

– Të akuzuarit i është vazhduar masa e paraburgimit deri në plotfuqishmërinë e aktgjykimit.

Pas shpalljes së aktgjykimit, kryetarja e trupit gjykues ka njoftuar palët që brenda afatit ligjor të gjithë palët në procedurë do të pranojnë aktgjykimin e plotë në formë të shkruar dhe të arsyetuar.

Kundër këtij Aktgjykimi pala e pakënaqur ka të drejtë ankese në Gjykatën e Apelit.

Ndryshe, Gjykata Themelore në Prizren, në korrik të 2019-ës, kishte marrë aktgjykim, dhe i akuzuari R.Sh., ishte shpallur fajtor për veprën penale “Krime lufte kundër popullatës civile”, dhe ishte dënuar me Dënim me Burgim në kohëzgjatje prej 14 vitesh.

Gjykata e Apelit në dhjetor të vitit 2019, e kishte ndryshuar aktgjykimin e shkallës së parë, vetëm mbi dënimin, ashtu që të akuzuarit R.Sh., i ishte shqiptuar dënim me burgim në kohëzgjatje prej 10 vitesh.

Gjykata Supreme, më 2 mars të vitit 2020, ka marrë Aktgjykim, dhe çështja i është kthyer Gjykatës së shkallës së I-rë, (Gjykata Themelore në Prizren), në rivendosje. /Telegrafi/

Në trend Lajme

Më shumë
Aksion i Prokurorisë dhe Policisë në Prishtinë - bastisje në disa lokacione

Aksion i Prokurorisë dhe Policisë në Prishtinë - bastisje në disa lokacione

Lajme
Tërmet në orët e hershme të mëngjesit në Shqipëri, lëkundje të forta në disa qytete

Tërmet në orët e hershme të mëngjesit në Shqipëri, lëkundje të forta në disa qytete

Lajme
Këshilla se si të mbroheni gjatë shkarkimeve të rrufesë

Këshilla se si të mbroheni gjatë shkarkimeve të rrufesë

Lajme
Osmani takon Hovenierin: Heqja e vizave nga BE-ja për bartësit e pasaportave serbe, vendim negativ për Kosovën

Osmani takon Hovenierin: Heqja e vizave nga BE-ja për bartësit e pasaportave serbe, vendim negativ për Kosovën

Lajme
Tërmeti në Shqipëri, goditja e parë e fuqishme u shoqërua edhe nga dy lëkundje të tjera sizmike

Tërmeti në Shqipëri, goditja e parë e fuqishme u shoqërua edhe nga dy lëkundje të tjera sizmike

Lajme
Me aparatura të avancuara, hapet Spitali i Përgjithshëm “Rezonanca 2”

Me aparatura të avancuara, hapet Spitali i Përgjithshëm “Rezonanca 2”

Elfije Boletini
Kalo në kategori