LAJMI I FUNDIT:

Qeveria britanike: Po punojmë në mënyrë inovative me Shqipërinë kundër emigracionit ilegal

Qeveria britanike: Po punojmë në mënyrë inovative me Shqipërinë kundër emigracionit ilegal

Sekretari i Jashtëm David Cameron ndodhet sot në një vizitë zyrtare në Shqipëri për të nënvizuar suksesin e partneritetit midis dy vendeve për të luftuar kontrabandistët e njerëzve dhe migracionin e paligjshëm.

Para mbërritjes së Cameron në Shqipëri, qeveria e Britanisë së Madhe ka dalë me një deklaratë për mediet duke theksuar se “Sekretari i Jashtëm do të shohë nga afër se si po ecin marrëdhëniet e Britanisë së Madhe me Shqipërinë gjatë vizitës së tij sot në Tiranë.”

Ndërsa Evropa përballet me një krizë në rritje të migracionit, partneriteti midis BM-së dhe Shqipërisë spikat si një shembull kryesor i ndërprerjes së modeleve të biznesit të bandave të kontrabandës së njerëzve, duke reduktuar ndjeshëm kalimet e rrezikshme me varka të vogla dhe duke ofruar një të ardhme më të begatë për të rinjtë shqiptarë.

Kjo vizitë vjen pasi kryeministri britanik Rishi Sunak foli me homologun e tij shqiptar Edi Rama në fillim të këtij muaji për të diskutuar sfidën e përbashkët të migracionit dhe nevojën për një bashkëpunim më të madh në të gjithë Evropën.

Gjatë vizitës, ai do të zhvillojë bisedime me kryeministrin Edi Rama, si dhe me presidentin shqiptar Bajram Begaj dhe ministrin e Jashtëm Igli Hasani për një sërë çështjesh, duke përfshirë trajtimin e migracionit të paligjshëm, krimin e organizuar, sigurinë e Ballkanit Perëndimor dhe mbështetjen e palëkundur të të dy vendeve për Ukrainën përballë agresionit rus.

“Partneriteti ynë me Shqipërinë po jep rezultat si për njerëzit tanë, ashtu edhe për të luajtur një rol kyç në trajtimin e migracionit të paligjshëm. Mbërritjet e anijeve të vogla nga Shqipëria në Britaninë e Madhe ranë me mbi 90% në vitin 2023, që do të thotë se më pak shqiptarë po bien në duart e bandave kriminale dhe po bëjnë kalime të rrezikshme kanalesh”, tha sekretari i Jashtëm, David Cameron.

“Së bashku ne jemi duke forcuar partneritetin tonë, duke forcuar sigurinë evropiane, duke investuar në brezin e ardhshëm të të rinjve, duke ndërtuar lidhje tregtare dhe duke trajtuar korrupsionin dhe krimin e organizuar për të siguruar që ne të ndërtojmë një të ardhme të qëndrueshme dhe të begatë për vendet tona”, shtoi ai.

“Partneriteti me Shqipërinë është një pikë referimi për mënyrën se si Britania e Madhe dëshiron të punojë me partnerët në nivel global, duke dhënë rezultate në reduktimin e migracionit të paligjshëm në BM, por edhe në ndihmën për të ofruar mundësi për shqiptarët që të qëndrojnë dhe të përparojnë në vendin e tyre”, theksoi Cameron.

Sipas marrëveshjes së re të kthimit të migrantëve, të nënshkruar me qeverinë shqiptare, Britania e Madhe ka larguar 26 000 persona në 12 muajt e fundit, duke përfshirë afro 6000 shqiptarë.

Kryeministri njoftoi gjithashtu 25 milionë paund për Agjencinë Kombëtare të Krimit për të rritur operacionet për të penguar operacionet e kontrabandistëve të migrantëve në Kanalin e La Manshit, duke u siguruar që kufijtë e BM-së së të mbrohen.

Gjatë qëndrimit në Tiranë, sekretari i Jashtëm do të njoftojë se ka diskutime nga drejtësia të cilat do të zhvillojnë një program për të mbështetur gjyqtarët shqiptarë.

Kjo do të vendosë ekspertizën e Britanisë së Madhe për të trajnuar gjyqtarët shqiptarë për të mësuar praktikat më të mira dhe për të ofruar udhëzime ekspertësh për trajtimin e pastrimit të parave, rikuperimit të aseteve dhe korrupsionit.

Cameron do të shpallë gjithashtu një program të ri për të mbështetur Policinë e Shtetit Shqiptar për të reformuar dhe modernizuar, në mënyrë që ajo të mund të shtypë grupet e krimit që kërcënojnë jetesën e qytetarëve shqiptarë dhe britanikë nëpërmjet kontrabandës së njerëzve dhe tregtisë së drogës.

Të dyja këto nisma do ta pajisin Shqipërinë me mjetet më të mira të mundshme për të luftuar bandat që po inkurajojnë njerëzit të rrezikojnë jetën e tyre duke kaluar Kanalin e La Manshit dhe duke nxitur krimin e drogës në BM.

Një forcë gjyqësore dhe policie e përforcuar shqiptare do të jetë më në gjendje të kundërshtojë kriminelët që mundësojnë kontrabandën e njerëzve në zonë dhe do të ndihmojë që Shqipëria të bëhet një vend më i sigurt dhe më i begatë për të jetuar.

Pasi ministri për Migracionin Ilegal vizitoi Shqipërinë në fillim të këtij muaji, Britania e Madhe njoftoi një financim me vlerë 1,6 milion paund për të investuar në teknologjinë e njohjes së targave dhe dronët për të ndihmuar autoritetet shqiptare të gjurmojnë kriminelët dhe të luftojnë migracionin ilegal.

Cameron do të vizitojë Piramidën e Tiranës, e ndërtuar fillimisht në fund të regjimit komunist si mauzoleum i ish-diktatorit, dhe tashmë e rinovuar si një qendër inovacioni dhe teknologjie për të rinjtë shqiptarë.

Duke hapur qendrën kulturore britanike në Piramidë, Cameron do të diskutojë me të rinjtë se si Britania e Madhe po i ndihmon ata të stimulojnë rritjen dhe prosperitetin në Shqipëri, duke përfshirë sigurinë kibernetike, bursat dhe mbështetjen për sipërmarrësit, duke ofruar mundësi për brezin e ardhshëm të shqiptarëve.

Sekretari i Jashtëm do të njoftojë gjithashtu angazhimin e Britanisë së Madhe për të eksploruar opsionet për financimin e zhvillimit të hekurudhave të Shqipërisë duke përdorur financimin britanik prej 4 miliardë paundësh për eksportin në BM të akorduara për Shqipërinë gjatë vizitës së kryeministrit Rama në BM në 2023.

Projektet që po eksplorohen përfshijnë hekurudhën ndërmjet portit të Durrësit dhe kryeqytetit të Kosovës, Prishtinës dhe hekurudhën ndërmjet qytetit të Rrogozhinës dhe qytetit bregdetar të Vlorës.

Të dyja rrugët do të përmirësojnë lidhjen dhe prosperitetin rajonal.

Nismat novatore të shpallura sot do të vazhdojnë të përforcojnë partneritetin e Britanisë së Madhe me Shqipërinë, duke mbështetur përpjekjet tona të përbashkëta për të parandaluar mbërritjen e anijeve të vogla në BM nga Shqipëria dhe për të ndërtuar një të ardhme të qëndrueshme dhe të begatë për të dy vendet.