Pas 178 vitesh në treg, Thomas Cook, firma më e vjetër e udhëtimeve në Britani të Madhe ka falimentuar.

Rreth 600 mijë persona mbetën “mes katër rrugëve”.

Njoftimi i shefit ekzekutiv të kompanisë, Peter Fankhauser erdhi pasi bordi dështoi të siguronte një marrëveshje me qeverinë, për t’a shpëtuar nga borxhi 1.6 miliard sterlina sterlina.

Por, kur u kthye gjithçka përmbys?

Sipas redaktorit të The Independent, Simon Calder, telashet e Thomas Cook erdhën pasi kompania po i qëndronte besnike “të vjetrës” dhe refuzoi të transformohej e të ecte me hapat e kohës.

“Thomas Cook solli revolucionin e udhëtimeve, bëri gjëra të mrekullueshme, industrializuan udhëtimet, shpikën paketat e udhëtimeve. Por në fund të shekullit XX, e veçanërisht në fillim të shekullit XXI, kompania e shpërqendroi vëmendjen. Nuk arritën të kuptonin se njerëzit, sidomos të rinjtë, nuk po përdorin më agjencitë e udhëtimeve, në të cilat duhet të paraqiten fizikisht”, tha Calder për Euronews, përcjell Telegrafi.

Shuhet operatori turistik ikonë 'Thomas Cook', bllokohen mijëra pasagjerë Shuhet operatori turistik ikonë 'Thomas Cook', bllokohen mijëra pasagjerë

Ai theksoi faktin se firma më e vjetër e udhëtimeve nuk i kushtoi rëndësi linjave të mëdha ajrore “low-cost”, si EasyJet apo Ryanair.

Sipas Qendrës britanike të Aviacionit, Thomas Cook vitin e kaluar transportoi 20 milionë pasagjerë.

Katër linjat ajrore të grupit do të pushojnë me fluturimet e tyre dhe 12 mijë punëtorët e saj në 16 vende si dhe nëntë mijë në Britani të Madhe pritet të humbasin punën e tyre për shkak të falimentimit. /Telegrafi/