Është normale që stomaku juaj të ngurtësohet herë pas here gjatë shtatzënisë

Arsyet për këtë janë të ndryshme, andaj gjithçka varet nga tremujori në të cilin jeni, transmeton Telegrafi.

Pse barku bëhet i fortë?

Në tremujorin e parë, barku ngurtësohet për shkak të:

1. Tendosjes së muskujve të barkut

Ndërsa mitra dhe foshnja rriten, rritet edhe barku. Kjo ndodh sepse muskujt tendosen. Kjo zakonisht vërehet rreth javës së 7-të ose të 8-të. Mos u shqetësoni, kjo është një gjë krejtësisht normale.

2. Kapsllëku

Kapsllëku është një tjetër problem shumë i zakonshëm i shtatzënisë. Ndodh për shkak të ndryshimeve hormonale në shtatzëni, veçanërisht në tremujorin e parë. Gazrat gjithashtu mund të shfaqen më shpesh, gjë që gjithashtu çon në fryrje dhe stomak të fortë. Për të hequr qafe kapsllëkun gjatë shtatzënisë, përpiquni të pini shumë lëngje. Hani mjaft fibra nga perimet, frutat, drithërat.

Reklama
Reklama

3. Aborti

Ndonjëherë një abort mund ta bëjë stomakun tuaj të vështirë. E dini se përse shoqërohet me gjakrrjedhje vagjinale dhe dhimbje të forta në pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore. Nëse mendoni se mund të keni një abort, vizitoni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Në tremujorin e dytë, barku ngurtësohet për shkak të:

1. Inflamacionit të ligamenteve

Në tremujorin e dytë, muskujt dhe ligamentet shtrihen, kështu që barku bëhet më i fortë. Në shumë gra, ndodh inflamacion i ligamenteve dhe kjo mund të çojë në dhimbje barku. Për të reduktuar këto dhimbje, pushoni dhe shmangni qëndrimin në të njëjtin pozicion mund të ngurtësohet edhe për shkak të kontraktimeve reale. Fjetja në krah do t’jua lehtësojë dhimbjen.

Reklama
Reklama

2. Kontraksionet false

Braxton Hicks janë kontraksione false që mund të ndodhin pas javës së 20-të. Këto kontraktime përgatitin muskujt për lindjen e fëmijëve. Kur të shfaqen, i gjithë stomaku do të ngurtësohet dhe do të duhen rreth 2 minuta.

Në tremujorin e tretë, stomaku mund të ngurtësohet për të njëjtat arsye si në tremujorin e dytë. Megjithatë, mbani në mend se barku mund të ngurtësohet në tremujorin e tretë për shkak të kontraktimeve të duhura.

Kontraksionet reale janë shumë të ngjashme me ato false, vetëm se ato bëhen më të forta dhe shumë më të shpeshta me kalimin e kohës.

Reklama

Nëse në tremujorin e tretë, përveç barkut të fortë, vëreni disa simptoma, duhet të kontaktoni një mjek:

▪ Dhimbje të forta kur barku ngurtësohet
▪ Nëse supozoni se lindja ka filluar
▪ Nëse keni temperaturë
▪ Nëse keni gjakderdhje vagjinale
▪ Nëse nuk i ndjeni lëvizjet e foshnjës

Reklama

/Telegrafi/