A jeni një fans i zjarrtë i kafesë? Nëse po, mos u shqetëso. Ne nuk jemi këtu për t’ju thënë që të mos pini më pijen tuaj të preferuara.

Sidoqoftë, ju mund të merrni gllënjka të kafeinë gjatë kohës së gabuar të ditës.

Nëse pini kafe apo jo mund të mos jetë aq e rëndësishme sa koha kur pini kafe. Kërkimet nga një studim i botuar në British Journal of Nutrition sugjerojnë që konsumimi i kafesë para mëngjesit dhe pas një gjumi të dobët mund të ndikojë negativisht në nivelin e glukozës në gjak. Me fjalë të tjera, ju mund të tregtoni një problem për një tjetër: rraskapitje për sheqerin në gjak.

Reklama

Për studimin, 29 pjesëmarrës të shëndetshëm të hulumtimit u ndanë në tre grupe: ata që fjetën mirë dhe konsumuan ujë të nxehtë në mëngjes, ata që fjetën keq dhe konsumuan ujë të nxehtë në mëngjes dhe ata që fjetën dobët dhe konsumuan kafe të zezë të fortë në mëngjes. Pasi pinë ujë të nxehtë ose kafe, të gjithë pjesëmarrësit morën një dozë glukoze dhe më pas u matën nivelet e glukozës, gjendjen shpirtërore dhe oreksin për dy orë.

Reklama

Interesante, hulumtimi tregoi se një natë me gjumë të dobët nuk ishte e mjaftueshme për të prishur tolerancën e glukozës së pjesëmarrësve dhe reagimin ndaj insulinës, në krahasim me subjektet që kishin një gjumë të plotë të natës.

Reklama

Studimi gjithashtu tregoi, megjithatë, se një natë me gjumë të dobët e kombinuar me një filxhan kafe të fortë para mëngjesit bëri që te pjesëmarrësit nivelet e glukozës në gjak të rriteshin në mënyrë dramatike me 50 për qind. Me fjalë të tjera, konsumimi i kafesë si gjëja e parë në mëngjes mund të kufizojë aftësinë e dikujt për të toleruar sheqerin nga ushqimet e mëngjesit.

Shkenca prapa mëngjesit

Pra, pse duhet të shqetësoheni për rritjen e niveleve të sheqerit në gjak pas një filxhani kafe në mëngjes?

Reklama

Koha shtesë, përdorimi i përsëritur i kafesë për tu zgjuar pas një gjumi të keq mund të shkaktojë probleme më të mëdha në trupin tuaj. Për shembull, kafeina pengon adenozinën, një përbërje organike që nxit gjumin në tru dhe shërben si një burim energjie për qelizat. Pengesa e adenozinës mund ta bëjë më të vështirë për muskujt skeletorë të marrin dhe të përdorin glukozë, e cila lë më shumë glukozë në gjak.

Reklama

Për më tepër, kafeina mund të ulë ndjeshmërinë tuaj ndaj insulinës duke stimuluar çlirimin e adrenalinës, e cila shtyp veprimin e insulinës. Ky efekt komplikohet nga një gjumë i keq. Gjumi i dobët bën që trupi juaj të lëshojë kortizol gjithashtu, i cili prish më tej metabolizmin e glukozës dhe pengon aftësinë e trupit tuaj për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak.

Reklama

Prandaj, për të shmangur të gjitha problemet, së pari hani mëngjes dhe më pas konsumoni filxhanin tuaj të kafesë. /Telegrafi/