Asnjëherë nuk është vonë për të filluar ushtrimet dhe për ta kthyer atë në një zakon.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të keni parasysh sigurinë gjatë ushtrimeve, veçanërisht si fillestar.

Një dëmtim serioz i stërvitjes mund t’ju lërë jashtë për disa muaj, dhe statistikisht, fillestarët kanë më shumë të ngjarë të dëmtojnë veten sesa ata që kanë më shumë përvojë.

Nëse po kërkoni të filloni stërvitjen, më poshtë ua sjellim disa këshilla sigurie që duhet të mbani mend:

Filloni ngadalë

Është mirë të jesh i motivuar dhe i ngazëllyer për ushtrime, por këto emocione mund t’i shtyjnë fillestarët të bëjnë presion shumë të shpejtë. Për t’i bërë gjërat edhe më keq, disa lëndime nuk bëhen të dukshme derisa trupi juaj të jetë ftohur, kështu që mund të mos vëreni ndonjë problem menjëherë.

Ju mund ta kaloni këtë duke filluar ngadalë dhe duke punuar me disa udhëzime. Zgjidhja më e mirë është që një trajner personal t’ju ndihmojë të krijoni një program trajnimi fillestar që do të përputhet me nivelin tuaj aktual të fitnesit. Nëse kjo nuk është një opsion, ka shumë udhëzues trajnimi për fillestarët të disponueshëm në internet.

Ngrohuni para se të ushtroheni

Është e rëndësishme të filloni me një aktivitet të lehtë para stërvitjes. Qëllimi kur ngrohni është të rrisni rrahjet e zemrës suaj, të cilat do të oksigjenojnë muskujt tuaj, duke i përgatitur ata për trajnimin përpara, siç shpjegon një artikull nga Shoqata Amerikane e Zemrës. Ngrohja mund të parandalojë dëmtimet dhe ta bëjë stërvitjen tuaj më efektive.

Bëni shtrirje ndërsa trupi juaj është i ngrohtë

Ngrohjet duhet të zgjasin nga pesë deri në dhjetë minuta. Pas ngrohjes është koha kur duhet të shtriheni, gjë që ndihmon në çlodhjen e trupit dhe gjithashtu mund të parandalojë dëmtimet, përveç sigurimit të disa përfitimeve të tjera.

Është gjithashtu e rëndësishme të siguroheni që po shtrini grupet e duhura të muskujve. Nëse jeni vrapues, për shembull, do të dëshironi të shtrini jo vetëm këmbët dhe muskujt, por edhe krahët dhe ijët.

Respektoni periudhën e qetësimit

Qëndrimi në këmbë ose ulur ndërsa ritmi i zemrës suaj është akoma i ngritur mund të vendosë stres të panevojshëm në sistemin tuaj kardiovaskular. Pra, në vend që të ndaleni menjëherë, duhet të ecni dhe të bëni lëvizje të tjera të lehta për t’i dhënë trupit tuaj mundësinë që gradualisht të kthehet në gjendjen e tij normale.

Bëni një kontroll shëndetësor

Së fundmi, është e rëndësishme të kontaktoni me mjekun tuaj para se të filloni ushtrimet për t’u siguruar që shëndeti juaj është në rregull. Pas atij kontrolli fillestar, është e mençur të bëni përsëri një kontroll përsëri të paktën një herë në vit. /Telegrafi/