Lëngu i karotës nxirret nga karotat e plota dhe është jashtëzakonisht ushqyes.

Ai jo vetëm siguron kalium dhe vitaminë C por është gjithashtu shumë i pasur me provitaminë A. Pirja e lëngut të karotës mendohet se rrit imunitetin dhe përmirëson shëndetin e syve dhe lëkurës, ndër përfitimet e tjera.

Këtu janë tri përfitimet mbresëlënëse të lëngut të karotës.

Shumë ushqyes

Lëngu i karotës është i ulët në kalori dhe karbohidrate ndërsa jep lëndë të shumta ushqyese. Një filxhan (240 ml) përmban:

  • Kaloritë: 96

  • Proteina: 2 gram

  • Yndyra: më pak se 1 gram

  • Karbohidratet: 22 gram

  • Sheqernat: 9 gram

  • Fibër: 2 gram

  • Vitamina A (si provitamina A): 255 për qind e vlerës ditore

  • Vitamina C: 23 për qind e vlerës ditore

  • Vitamina K: 31 për qind e vlerës ditore

  • Kaliumi: 15 për qind e vlerës ditore

Lëngu i karotës gjithashtu siguron pigmentet karotenoide luteinë dhe zeaksantinë, të cilat veprojnë si antioksidantë në trupin tuaj. Antioksidantët luftojnë molekulat e paqëndrueshme të quajtura radikale të lira. Karotenoidi kryesor në lëngun e karotës është beta karotina, e cila është përgjegjëse për ngjyrën portokalli të karotave. Trupi juaj e shndërron atë në antioksidantë të vitaminës A.

Mund të mbrojë mëlçinë tuaj

Karotenoidet në lëngun e karotës mendohet se promovojnë shëndetin e mëlçisë. Disa studime tregojnë se efektet anti-inflamatore dhe antioksiduese të karotenoideve mbrojnë nga sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike ndodh kur dhjami grumbullohet në mëlçinë tuaj, zakonisht si rezultat i dietës së dobët, peshës së tepërt ose mbipeshës. Ajo përfundimisht mund të kalojë në dhëmbëza të mëlçisë dhe dëmtime të qëndrueshme.

Një studim 8-javor në minjtë zbuloi se lëngu i karotës uli disa shënjues të sëmundjes së mëlçisë yndyrore jo-alkoolike. Një tjetër studim i brejtësve prodhoi rezultate të ngjashme, duke zbuluar se lëngu i karotës nuk uli yndyrën në mëlçi, por uli shënjuesit inflamatorë të gjakut.

Sidoqoftë, studimet njerëzore janë të nevojshme.

Mund të përmirësojë shëndetin e syve

Lëngu i karotës përmban sasi të larta lëndësh ushqyese që përfitojnë nga sytë tuaj.

Në mënyrë të veçantë, 1 filxhan (250 ml) lëng karote paketon mbi 250 për qind të vlerës ditore për vitaminën A, kryesisht në formën e karotenoidëve provitaminë A si beta karotina.

Vitamina A është jetike për shëndetin e syve. Disa studime shoqërojnë marrjen e frutave dhe perimeve që përmbajnë provitaminë A me një rrezik të ulur të verbërisë dhe sëmundjeve të syve që lidhen me moshën. /Telegrafi/