Italia thirri fuqitë e Bashkimit Evropian për të bllokuar eksportin e 250 mijë dozave të vaksinave kundër COVID-19 në Australi, në një përshkallëzim dramatik të një mosmarrëveshje midis BE-së dhe gjigantit farmaceutik, AstraZeneca.

Zëdhënësi i kryeministrit Italian, Mario Draghi, Paola Ansuini konfirmoi lëvizjen për CNN-in, duke shtuar se Italia dhe Komisioni Evropian kishin rënë dakord mbi veprimin.

Historia u raportua për herë të parë nga Financial Times. Veprimi i Italisë shënon herën e parë që masat e BE-së, të cilat u futën në janar, janë përdorur.

Në fund të janarit, BE u përfshi në një luftë publike dhe të ashpër me AstraZeneca për vonesat e vaksinave, pasi kompania këshilloi bllokun se do të jepte dhjetëra miliona doza më pak sesa ishte dakorduar në fund të marsit.

Komisioni Evropian miratoi masa të reja që u dhanë vendeve fuqinë për të kufizuar eksportimin e vaksinave Covid-19 jashtë bllokut në disa situata. /Telegrafi/