Një fëmijë është si një engjëll, misionet e tij janë mirësia dhe lumturia

Ajo ekstazë, gëzim i vërtetë dhe imagjinatë që mund t’i shihni vetëm te një fëmijë e ngroh vërtet shpirtin, por na nxit të pyesim veten – ku u shua ajo lumturi nga fëmijëria gjatë rritjes? Ku fshihej ajo jetë e pabrenga?

Problemet e shumta, sfidat e jetës, pritshmëritë e shoqërisë dhe gara për gjërat materiale bëjnë që lumturia e atij fëmije të zbehet, por ne nuk duhet ta lejojmë këtë, transmeton Telegrafi.

Është e rëndësishme të kemi një fëmijë të vogël brenda nesh gjatë gjithë jetës. Nëse jeni të hutuar dhe nuk mund ta gjeni atë në veten tuaj, atëherë mësoni nga fëmija juaj ose nga fëmijët nga mjedisi juaj i afërt.

Shkrimtari i njohur Paulo Coelho ka theksuar i se çfarë duhet të mësojë çdo i rritur nga një fëmijë: “Një fëmijë mund t’i mësojë një të rrituri tri gjëra: të jetë i lumtur pa arsye, të gjejë gjithmonë diçka për të bërë dhe të kërkojë atë që dëshiron“, – thotë Coelho.

Të rriturit janë aq të zhytur në problemet e tyre sa nuk mund të gëzohen pa asnjë arsye. Ne e harrojmë atë momentin magjik kur na lumturojnë edhe me gjërat e vogla. Kur ta zgjoni fëmijën brenda jush, do të dini të gjeni lumturinë në çdo moment. Për shembull, nëse jashtë është mot me diell, ju do të jeni mirënjohës dhe të lumtur, ose, kur personi që dashuroni ju përqafon, në ju do të zgjojnë shkëndija lumturimi.

Çdo ditë, ju bëni disa gjëra të vogla, por të vlefshme që do t’ju ndihmojnë të rifitoni lumturinë e fëmijërisë. Shëtisni në natyrë dhe dëgjoni muzikë, blini vetes akullore, hidhuni në pellgje, trembni erën … Dhe mos harroni, nuk është marrëzi dhe nuk ka turp kur doni të jeni të lumtur! Jeni me fat dhe e meritoni!

Mos lejoni kurrë që të bëhen të mërzitshëm, fëmijët kanë një hobi gjatë gjithë kohës. Gjeni një hobi që ju përmbush, bëni gjëra interesante dhe kreative, në vend që të kaloni shumë kohë me telefonin në duar ose para ekranit të televizorit. Shijoni aktivitetet që ju ngrohin shpirtin dhe ju frymëzojnë në të njëjtën kohë. Fëmijët dinë të kërkojnë hapur atë që duan, ndërsa të rriturit shpesh e humbin atë fuqi nga frika, zhgënjimi, pritshmëritë e këqija. Mësoni prej tyre se si të kërkojnë hapur gjithçka që duan dhe të kërkojnë atë që planifikojnë të marrin.

Fëmijët tanë, udhërrëfyesit fatlumë – ne mësojmë pak prej tyre! /Telegrafi/