LAJMI I FUNDIT:

Pastrohen mbeturinat në Plemetin

Pastrohen mbeturinat në Plemetin

Një grumbull i madh mbeturinash janë hequr sot në fshatin Plemetin të Obiliqit, konkretisht në lagjen ku jetojnë banorët të komunitetit rom.

Reklama

Aksioni i sotshëm për heqjen e mbeturinave është organizuar nga organizata “Ta pastrojmë Kosovën”, i mbështetur edhe nga KEK-u, Ministria e Mjedisit dhe komuna e Obiliqit.

Koordinatori i fushatës “Ta pastrojmë Kosovën”, Luan Hasanaj tha se kjo fushatë tash e disa vite po i adreson problemet mjedisore në vend
“Fushata ‘Ta pastrojmë Kosovën’ tash e disa vite i adreson problemet mjedisore dhe mundohemi që rregullisht të gjejmë partneritete dhe të kërkojmë ndihmë për të intervenuar në lokacione siç janë këto. Këtë vit jemi duke i kushtuar shumë rëndësi zonave me deponi ilegale të mbeturinave ku jetojnë komunitetet”, tha Hasanaj.

Hasanaj tregoi se është i kënaqur që e sheh një mobilizim të tillë pasi që po jetojmë në vendin pothuajse më të ndotur në Evropë.
“Është rasti i fundit që të reagojmë dhe kur shoh një mobilizim të tillë të kompanive siç është KEK-u , por edhe kompanive të tjera megjithatë pak motivohemi dhe do të mundohemi që rezultatet do të jenë më të mira”, tha Hasanaj.

Në aksionin për pastrimin e këtij lokaliteti u angazhuan edhe banorë të kësaj lagjeje. Për t’i përkrahur në këtë mobilizim ka dal edhe deputeti që i përfaqëson romët në Kuvendin e Kosovës.

Deputeti Kujtim Paçaku tregoi se qëllimi kryesor është sensibilizimi i qytetarëve dhe institucioneve sepse në shekullin XXI askush nuk meriton të jetojë në këso kushtesh.

“Nuk është aksioni i parë, kemi bërë këso aksione edhe në Mitrovicë edhe ne Prelluzhë, por tani dëshirojmë t’i sensibilizojmë edhe institucionet sepse në shekullin e XXI ky komunitet nuk e meriton aspak të jetojë në këto kushte. Shihni që në baraka apo në kampet e përqendrimit ashtu t’i quajmë në shekullin XXI jetojnë në kushte të mjerueshme. Askush i punësuar, vetëm jetojnë nga lëmosha. Tani të gjithë këta të kampit i shohim në Prishtinë të bëjnë lëmoshë, lypsarë janë. Ne nuk guxojmë të lejojmë që një pjesë e komunitetit në shekullin XXI të qëndrojë duarkryq”, tha Paçaku.

Skënder Bucolli nga KEK-u, ka treguar se ndër prioritetet e kësaj Korporate është edhe mbrojtja e ambientit. “KEK-u përveç eksploatimit të thëngjillit dhe prodhimit të energjisë elektrike një ndër prioritetet e ka edhe mbrojtjen e ambientit dhe ndihmën ndaj komunitetit në rrethinën ku operon”, tha Bucolli. /Telegrafi/