Kjo nuk është hera e parë që substancat toksike u japin kafshëve një nuancë të panatyrshme.

Grupet e aktivistëve të kafshëve u njoftuan kohët e fundit për qentë endacakë me lesh me ngjyrë të kaltër, të cilët u panë pranë një fabrike kimike të braktisur në qytetin rus të Dzerzhinsk, shkruan një raport i Newsweek.

Fabrika thuhet se falimentoi në vitin 2015. Kur u braktis, kafshët endacake ishin në gjendje të ecnin nëpër lokale, të cilat mund të mos ishin pastruar plotësisht nga substancat toksike, transmeton Telegrafi.

Qentë e kaltër blu ka të ngjarë të kenë rënë në kontakt me substanca toksike.

Megjithëse nuk dihet ende se çfarë i bëri saktësisht qentë të marrin ngjyrën e ndritshme të kaltër, The Moscow Times thekson se fabrika e braktisur prodhoi pleksiglas dhe acid hidrokianik – në thelb cianid hidrogjeni i tretur në ujë.

Siç sugjeron emri, cianuri i hidrogjenit është një përbërje jashtëzakonisht helmuese, e referuar gjithashtu si acid prusik.

Sulfati i bakrit është një fajtor tjetër i mundshëm pasi është një përbërje inorganike blu e ndritshme e përdorur në disa procese industriale. Çfarëdo që të ishte, shqetësimi kryesor aktualisht është për mirëqenien e qenve.

“Ngjyrosja në leshin e tyre nënkupton që ata kanë pasur kontakt të drejtpërdrejtë ose madje edhe thithjen e substancave potencialisht toksike ose të dëmshme”, i tha Newsweek Kelly O’Meara, Zëvendës President i Humane Society International i kafshëve.

“Kjo mund të rezultojë në djegie të dhimbshme të lëkurës ose kruarje ose gjakderdhje të brendshme dhe sëmundje që mund të çojnë në ngordhje, pa ndërhyrje veterinare,” vazhdoi ajo.

Çuditërisht, kjo nuk është hera e parë që qenët endacakë blu të ndritshëm shihen në rrugë. Në vitin 2017, qentë blu u panë në Mumbai – një hetim zbuloi se ndotja e lartë e fabrikës së lumit Kasadi në rrethin Navi të qytetit po bënte që qentë të merrnin nuancën blu. /Telegrafi/