Deputetët në Parlamentin Evropian kanë votuar për të ratifikuar marrëveshjen tregtare BE-MB gati katër muaj pasi hyri në fuqi marrëveshja e Brexit.

Sipas Euronews, përcjell Telegrafi, ndonëse lëvizja është kryesisht simbolike me pak pasoja reale, ajo shënon fundin e procesit.

Po sipas mediumit në fjalë, votimi përfundon procesin shumëvjeçar të Brexit dhe hap një epokë të re ku bashkëpunimi i ngushtë midis Brukselit dhe Londrës pritet të bashkëjetojë me grindje dhe mosmarrëveshje të vazhdueshme.

Marrëveshja, e cila tashmë është ratifikuar nga Mbretëria e Bashkuar, me kusht hyri në fuqi në 31 dhjetor, 2020, por teknikisht ka qenë ende e hapur për debat që nga ajo kohë.

Michel Barnier, i cili deri në fillim të këtij viti ishte negociatori kryesor i BE-së për Brexit, iu drejtua parlamentit para se të votojë të martën, duke e quajtur Brexit një “dështim të Bashkimit Evropian” dhe u kërkoi institucioneve të BE-së në Bruksel dhe qeverive kombëtare në të gjithë kontinentin që të nxjerrin mësime nga largimi i Mbretërisë së Bashkuar.

“Ky është një divorc, është një paralajmërim”, tha ai. “Pse 52 për qind e britanikëve (popullsia) votuan kundër Evropës? Ka arsye për këtë: zemërimi dhe tensioni shoqëror që ekzistonin në shumë rajone në MB por edhe në shumë rajone të BE-së”.

Gjatë fjalës së tij, francezi reflektoi sinqerisht në më shumë se katër vjet punë që çoi në marrëveshjen historike në dhjetor. Duke e quajtur Mbretërinë e Bashkuar një “vend të madh, fqinj, partner dhe mik”, Barnier kërkoi të ruante frymën e bashkëpunimit në të gjithë Kanalin Anglez.

“Ne jemi shumë më të bashkuar dhe kemi shumë më tepër të përbashkëta sesa ajo që na ndan”, tha ai, duke cituar fjalët e Jo Cox, deputetit britanik të Punës.

Barnier vlerësoi marrëveshjen e re MB-BE për mbrojtjen e të drejtave të qytetarëve të BE-së, integritetin e tregut të vetëm dhe paqen në të dy anët e kufirit irlandez. Ai gjithashtu falënderoi 27 vendet anëtare dhe ligjvënësit evropianë për ruajtjen e unitetit gjatë “negociatave shumë të vështira”. /Telegrafi/