LAJMI I FUNDIT:

PAQJA QOFTЁ ME JU

PAQJA QOFTЁ ME JU
Reklama

Poezi nga: Bob Kaufman
Përktheu: Fadil Bajraj

ARMЁT E LUFTЁS KANЁ HESHTUR,
NUK ЁSHTЁ NJASHTU SIÇ ISHTE
TURMA NUK KЁRKON GJAK.
NUK ЁSHTЁ BANKA E PARЁ E TEKSASIT,
NUK ЁSHTЁ VESHI GETTY.
LUTJA PЁR PAQE ЁSHTЁ DЁGJUAR NЁ BREST-LITOVSK,
PAVIJONI REAGON,
ME GRYKAT E TOPIT,
NUK ЁSHTЁ MЁ HEROIZЁM
T’UA MЁSYSH ARMЁVE,
BURRAT QЁ VDIQЁN NЁ LUFTЁN E MЁHERSHME
JANЁ BЁRЁ KRYETARЁ DHE PAPЁ
DHE PRINCA TЁ VENDIT.
ATA TASH DUAN PAQE
QЁ T’I JAPIN KUPTIM KURORЁS,
NЁ KORE PAS VRASJEVE,
THIMINYAYA DEFINOI PAQEN,
PAQJA ЁSHTЁ AJO E VЁRTETA,
BOTA DUHET OSE T’I PЁRGJIGJET ASAJ
OSE TA SPONZOROJЁ GJAKDERDHJEN QЁ SJELLЁ LUFTA.
UNЁ KAM QENЁ NЁ LUFTA TЁ SЁ KALUARЁS,
ATO JANЁ KUJTIME TЁ RINISЁ SIME,
SICILIA, AFRIKA E VERIUT, AMERIKA JUGORE,
EGJIPTI, INDIA, EUROPA,
E NJOH VRASJEN FORT MIRЁ.
UNЁ MBЁSHTESЁ PAQEN
UNЁ E DI SE ÇFARЁ PO NDODHЁ NЁ PENTAGON,
LUFTA NUK MUND TA NDALЁ ATЁ,
ASGJЁ S’MUND TA NDALЁ ATЁ.
UNЁ JAM PERSON I GJEVREKTORES,
MEGJITHATЁ UNЁ ENDE FLAS PЁR PAQE NЁ KЁTЁ VEND,
NЁ QYTET,
KUDO.
NGANDONJЁHERЁ NJЁ KЁRKESЁ E RREME PЁR PAQE
JOSHЁ BOTЁN NЁ LUFTЁ,
NJASHTU SIÇ PAT BЁRЁ CHAMBERLAIN ME POROSINЁ E TIJ:
“PAQJA NЁ KOHЁN TONЁ”
KUR PA NJЁ PA DY FUTI BOTЁN NЁ LUFTЁN E DYTЁ BOTЁRORE.
AMA KJO NUK ЁSHTЁ AJO,
KJO ЁSHTЁ POROSI
PAQEJE
NGA RETЁ,
NGA YJET
NGA QIELLI.
KY NUK ЁSHTЁ FUNDI
NJЁMIJЁ BURRA HOQЁN DORЁ NGA ARMЁT,
DERISA PAQJA TЁ BЁHET URDHЁR
SHUMЁ TЁ VDEKUR NUK PANЁ
BUDЁN HAKMARRЁS,
KY ЁSHTЁ AI VENDI NЁ TЁ CILIN DUHET TЁ VIJMЁ,
PЁR T’U PЁRGJIGJUR NЁ TЁ GJITHA PYETJET QЁ I KEMI SHTRUAR,
KY ЁSHTЁ VENDI
DHE, KOHA.