Pfizer hyri në ndërgjegjen e publikut kur zhvilloi me sukses një vaksinë për të luftuar COVID-19 dy vjet më parë.

Përveç prodhimit të vaksinave, Pfizer prodhon gjithashtu trajtime antivirale të përdorura si trajtime reaktive për COVID-19. Javën e kaluar Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) mori vendimin për të miratuar përdorimin e antiviralit të tyre Paxlovid.

Para miratimit nga OBSH, Paxlovid u tregua se ishte efektiv në uljen dramatike të shkallës dhe rrezikut të shtrimeve në spital.

Sa më pak njerëz në spital me coronavirus, aq më efektivisht ato spitale mund të trajtojnë pacientët me sëmundje të tjera kërcënuese për jetën. Të dhënat treguan se antivirali i Pfizer ul rrezikun e shtrimit në spital me 85 për qind.

Reklama
CDC rekomandon vaksinat Pfizer dhe Moderna përpara Johnson & Johnson CDC rekomandon vaksinat Pfizer dhe Moderna përpara Johnson & Johnson

Ndërkohë, në pacientët me rrezik të lartë, të përcaktuar si ata me një rrezik bazë prej 10 për qind të shtrimit në spital, u vlerësua se Paxlovid mund të çonte në 84 më pak shtrime në muaj.

Reklama

Drejtuesja e OBSH-së, Janet Diaz, tha për vendimin për të miratuar Paxlovid: “Këto terapi nuk zëvendësojnë vaksinimin. Ato thjesht na japin një mundësi tjetër trajtimi për ata pacientë që infektohen dhe janë në rrezik më të lartë”, shtoi ajo.

Pfizer pretendon se pilula e saj kundër COVID-19 mposht variantin Omicron dhe ul rrezikun e vdekjes / shtrimit në spital deri në 89 për qind Pfizer pretendon se pilula e saj kundër COVID-19 mposht variantin Omicron dhe ul rrezikun e vdekjes / shtrimit në spital deri në 89 për qind

Megjithatë, ka paralajmërime për përdorimin e Paxlovid. Në mënyrë që mjekimi të jetë sa më efektiv, ai duhet të administrohet në fazat e hershme të COVID-19. Për më tepër, është gjetur gjithashtu se ndërvepron me medikamente të tjera të pranishme në trupin e pacientit.

Reklama

Kur dy ilaçe përzihen në këtë mjedis, ato mund të shkaktojnë reaksione të pasigurta dhe efekte anësore. Përveç rrezikut që sjell kjo, mjekimi ende nuk është testuar në të gjithë gamën e pacientëve si fëmijët, gratë shtatzëna dhe gratë me gji. /Telegrafi/

Reklama