Një vendase e re në Meksikë po shkatërron në mënyrë spektakolare keqkuptimet e përhapura në lidhje me individët me çrregullime të zhvillimit duke provuar aftësitë e saj të pabesueshme në moshën nëntë vjeçare.

Reklama

Adhara Perez Sanchez, një vajzë e vogël jashtëzakonisht inteligjente, tashmë ka bërë një emër në qarqet akademike me një IQ mbresëlënëse prej 162. Sipas PEOPLE, ky rezultat është pak më i lartë se ajo e gjenive të shquar si Albert Einstein dhe Stephen Hawking, që kishin një koeficient inteligjence të vlerësuar me 160.

Young Perez tashmë ka mbaruar shkollën e mesme dhe aktualisht është në procesin e arritjes së dy diplomave; një në inxhinieri industriale në matematikë dhe një në inxhinieri sistemesh.

Reklama


Duke folur për Yucatan Times, Perez – e cila u diagnostikua me sindromën Asperger, një çrregullim i zhvillimit që përfshihet në spektrin e autizmit dhe mund të shkaktojë vështirësi në ndërveprimet shoqërore – zbuloi se ajo ishte “tallur në shkollë”, shkruan Up Worthy.

Reklama

Studentë e tjerë ngacmonin vajzën duke e quajtur me emra si “e çuditshme” për shkak të gjendjes. “Unë pashë që Adhara po luante në një shtëpi të vogël dhe ata e mbyllën atë. Dhe filluan të brohorisnin: ‘E çuditshme!’”, tha nëna e saj, Nallely Sanchez. |Dhe pastaj ata filluan të godisnin shtëpinë e vogël. Kështu që thashë, nuk dua që ajo të vuajë”.

Reklama


Sanchez zbuloi se vajza e saj ra në një depresion “shumë të thellë” dhe pavarësisht se ishte një nxënëse e re e ndritur, nuk donte të shkonte më në shkollë. Mësuesit i informuan prindërit e saj se Perez flinte në klasë dhe shfaqte një mungesë të dukshme interesi.

E vetëdijshme për zgjuarsinë e pazakontë të fëmijës, Sanchez kuptoi se plani aktual i arsimit nuk ishte i përshtatshmi për vajzën e saj dhe kërkoi terapi për Perez. Kjo u bë një pikë kthese kryesore për familjen pasi ata ishin në gjendje të identifikonin shkallën e inteligjencës jashtëzakonisht të lartë të vajzës dhe të kërkonin një mjedis mësimi që u përshtatet grupeve të saj unike të aftësive.

Reklama
Reklama


Kjo e ndihmoi Perez të lulëzojë dhe ajo mbaroi shkollën fillore me moshën 5 vjeçare, shkollën e mesme me 6 dhe shkollën e mesme me 8. Sipas KNSD, ajo aktualisht po ndjek Universidad CNCI – një universitet në Meksikë – ku po studion inxhinierinë e sistemeve dhe matematikën. Në mes të studimeve, gjeniu gjeti kohën për të shkruar një libër rreth përvojave të saj me një titull që përafërsisht përkthehet në “Mos u dorëzo” dhe madje u përfshi në listën e 100 grave më të fuqishme të Meksikës në Forbes Meksikë. /Telegrafi/