Ndalimi i stërvitjes për një javë nëse jeni një ushtrues i rregullt mund të ketë të njëjtin efekt në mirëqenien tuaj mendore si shtatë netë me gjumë të keq, thotë një studim i ri.

Marka e vrapimit ASICS udhëhoqi një eksperiment në të cilin ushtruesit e rregullt ndaluan rutinat e tyre normale të fitnesit për një javë.

Pasiviteti fizik shkaktoi një rritje prej 23 për qind në mendimet garuese për pjesëmarrësit, shkruan Metro.

Kur njerëzit aktivë ndaluan së lëvizuri, vetëbesimi i tyre ra me 20 për qind dhe ndjenja e pozitivitetit ra me 16 për qind. Nivelet e energjisë ranë gjithashtu me 23 për qind dhe aftësia për të përballuar stresin u ul me 22 për qind.

Reklama
Realizimi i këtyre ushtrimeve për 30 minuta në javë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike Realizimi i këtyre ushtrimeve për 30 minuta në javë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike

Një javë më vonë, njerëzit u kthyen në rutinat e tyre të rregullta të stërvitjes dhe të gjithë përjetuan përmirësime ‘të menjëhershme’ në mirëqenien e tyre.

Reklama

Marka zbuloi gjithashtu se vetëm 15 minuta e nëntë sekonda aktivitet fizik është gjithçka që duhet për të ngritur disi disponimin e dikujt.

Profesor Brendon Stubbs, i cili hulumton ndikimin e lëvizjes në mendje, tha: “Ne e dimë se stërvitja është e mirë për shëndetin tonë mendor, por ndikimi i pushimit dhe rifillimi i stërvitjes është më pak i qartë.

“Tani, falë teknologjisë së re dhe kontributit të mijëra njerëzve, ne kemi qenë në gjendje të përcaktojmë se sa shumë ushtrime nevojiten për të shkaktuar një ndikim pozitiv mendor.

Reklama
Sasia e gjumit për të cilën të rriturit kanë vërtet nevojë Sasia e gjumit për të cilën të rriturit kanë vërtet nevojë

“Ky studim ndihmon për të përcaktuar sasinë e sasisë së ushtrimeve për të përmirësuar shëndetin mendor dhe për ta bërë atë më të prekshëm”.

Ai shton se pushimi është megjithatë i rëndësishëm, dhe njerëzit duhet të ndalojnë kur të kenë nevojë. “Ky studim tregon se mirëqenia e njerëzve rikthehet shumë shpejt pas një periudhe pushimi kur njerëzit rifillojnë përsëri stërvitjen e rregullt”. /Telegrafi/

Reklama