LAJMI I FUNDIT:

Nikolovski: Ne mbështesim prodhimin e orizit, i dhamë 4 të parët nga gjithsej 25 autokombajna me gërshërë orizi

Nikolovski: Ne mbështesim prodhimin e orizit, i dhamë 4 të parët nga gjithsej 25 autokombajna me gërshërë orizi

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Ljupçoo Nikolovski, së bashku me drejtorin e Agjencisë së Pagesave, Nikica Bachovski, sot dorëzuan çelësat për katër të parët, nga gjithsej 25 autokombajna me helikopter orizi të miratuar në fund. Thirrja publike e shpallur vitin e kaluar morën pjesë të gjithë fermerët që kanë minimumi 1 hektar oriz.

Reklama

Sipas Ministrisë së Bujqësisë, vlera e përgjithshme e prokurimit është 32 milionë denarë, prej të cilave 17,8 milionë denarë është shuma e bashkëfinancuar e paraparë me programin për zhvillim rural, përmes masës “Investime në modernizimin e ekonomive bujqësore”.

“Me këto investime ne mbështesim prodhimin e orizit dhe motivojmë fermerët që prodhojnë ‘arin tonë të bardhë’ që të vazhdojnë të rrisin prodhimin dhe vazhdojmë të mbështesim blerjen e më shumë autokombajnave të reja. Së shpejti do të shpallet një thirrje e re publike për prokurimin e makinave speciale të korrjes së orizit, e cila për herë të parë do të përfshijë mbështetje për blerjen e tharëseve të lëvizshme të orizit, gjë që kontribuon më tej që prodhuesit e orizit të rrisin efikasitetin në mbledhjen dhe ruajtjen e grurit menjëherë pas korrjes”, tha ministri Nikolovski.

Me kombinatin e ri, prodhuesit e orizit nuk do të duhet më të djegin mbetjet e kashtës së orizit, por me ndihmën e kombinatit do t’i mbledhin dhe presin. Në këtë mënyrë ne ndikojmë në mbrojtjen dhe mjedisin.

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave vijon zbatimin e masave që modernizojnë bujqësinë vendase.

Fermerët marrin mbështetje të shtuar dhe subvencione në kohë, ndihmë me mbështetje për naftën e gjelbër, 5722 hektarë shtesë tokë bujqësore falas për kultivimin e kulturave strategjike, duke përfshirë orizin janë vënë në dispozicion të fermerëve. Programi për Zhvillim Rural ka shpallur pesë thirrje të reja publike, me mbështetje për gratë rurale, prokurim të traktorëve, kapanoneve, oborreve dhe pajisjeve të duhanit. Tani është më e rëndësishme të stabilizohet dhe të rritet prodhimi vendas, por edhe më e rëndësishme është që prodhimi vendas të përfundojë në objektet tona të përpunimit vendas.

Në trend Lajme

Më shumë
Tri kërkesat e Escobarit dhe Lajçakut për tejkalimin e situatës në veri dhe deklaratat e Kurtit – vazhdojnë takimet

Tri kërkesat e Escobarit dhe Lajçakut për tejkalimin e situatës në veri dhe deklaratat e Kurtit – vazhdojnë takimet

Lajme
Escobari dhe Lajçaku me tri kërkesa për Kurtin

Escobari dhe Lajçaku me tri kërkesa për Kurtin

Lajme
Kurti pas takimit me Lajçakun dhe Escobarin: Të ndalohen menjëherë sulmet e grupeve kriminale në veri

Kurti pas takimit me Lajçakun dhe Escobarin: Të ndalohen menjëherë sulmet e grupeve kriminale në veri

Siguri
Kurti merr pjesë në ceremoninë e LGBTI

Kurti merr pjesë në ceremoninë e LGBTI "T’du qashtu qysh je": Liria për të dashuruar është e drejtë universale

Lajme
Escobar: Duam më të mirën për Kosovën, kërkoj vetëm të dëgjohemi

Escobar: Duam më të mirën për Kosovën, kërkoj vetëm të dëgjohemi

Lajme
Analizohen anët pozitive dhe negative nga shtimi i trupave të KFOR-it në Kosovë

Analizohen anët pozitive dhe negative nga shtimi i trupave të KFOR-it në Kosovë

Siguri
Kalo në kategori