Për arsye të ndryshme, Maqedonia nuk merr datë për negociata nga viti 2018 deri më sot. Unë kam ndarë në publik nëse është një marrëveshje për të hyrë në të njëjtin grup me Shqipërinë, nëse nuk po zbaton reformat, nëse është rasti “Haraçi”, qoftë metodologjia franceze, qoftë veto bullgare, por ato janë faktet.

Fatkeqësisht, me këtë qeveri të Zaev, Maqedonia nuk do të ketë datë për negociata, thotë nënkryetari i OBRM-PDUKM-së, Aleksandar Nikolloski për “Trilling”.

Nikolloski thekson se Maqedonia dhe Zaev nuk mund të marrin datë sepse një gjë thuhet në publik dhe një tjetër premtohet, një gjë thuhet në takimet kur pritjet u ngritën nga pala bullgare dhe tani nuk mund të realizohen, por edhe për shkak të rezervave shtetet anëtare për shkak të luftës së pamjaftueshme kundër krimit dhe korrupsionit.

“Zaev dhe Dimitrov, si arkitekt të dy marrëveshjeve, thanë se të gjitha problemet me fqinjët janë zgjidhur, ne shohim se problemet me fqinjët janë thelluar për shkak të atyre dy marrëveshjeve. Gabimi kryesor në të dy marrëveshjet është se nuk ka garanci zbatimi, veçanërisht për palët më të forta, përkatësisht Bullgarinë dhe Greqinë, sepse të dyja janë në BE.

Dikush duhet të jetë një amator politik ose të ketë synime të tjera për të nënshkruar një marrëveshje në të cilën nuk do të ketë klauzola mbrojtëse dhe garancie. Marrëveshja e përkohshme e vitit 1995 kishte të tilla, por asnjë nga këto dy marrëveshje. Prandaj, nuk ka asnjë detyrim për Bullgarinë të mos parandalojë anëtarësimin e Maqedonisë në BE. Marrëveshja thotë se Bullgaria do të mbështesë Maqedoninë për anëtarësimin në NATO dhe do të ndajë përvojat e saj në procesin e pranimit në BE. Nuk është një formë detyruese dhe kjo është arsyeja pse kjo është tani”, tha Nikolloski.